Składniki
3 szklanki
0.5 łyżeczki
0.3 szklanki
60 gramów
4 łyżeczki
1 łyżeczka
500 mililitrów
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj cukier oraz proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
Krok 2
Wlej piwo i mieszaj przez chwilę, ale nie za długo. Powinno mieć konsystencję kisielu i grudki.
Krok 3
Ciasto przełóż do 2 brytfanek, polej stopionym masłem i posyp bazylią oraz rozmarynem.
Krok 4
Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez 50 minut.
Krok 5
Po upieczeniu natychmiast wyjmij z brytfanki. Podawaj na ciepło do potraw pikantnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej