
Składniki
3 szklanki
0.5 łyżeczki
0.3 szklanki
60 gramów
4 łyżeczki
1 łyżeczka
500 mililitrów
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj cukier oraz proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
Krok 2
Wlej piwo i mieszaj przez chwilę, ale nie za długo. Powinno mieć konsystencję kisielu i grudki.
Krok 3
Ciasto przełóż do 2 brytfanek, polej stopionym masłem i posyp bazylią oraz rozmarynem.
Krok 4
Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez 50 minut.
Krok 5
Po upieczeniu natychmiast wyjmij z brytfanki. Podawaj na ciepło do potraw pikantnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























