Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

4 plastry

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną wędlinę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy i rozdzielamy do kokilek. Do każdej porcji wrzucamy po pół łyżki masła. Następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek wbijamy jaja. Doprawiamy solą i pieprzem, mini kostką pietruszkową. Na wierzch wylewamy masę przygotowaną z wymieszanych żóltego sera i jogurtu. Zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej