Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

4 plastry

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną wędlinę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy i rozdzielamy do kokilek. Do każdej porcji wrzucamy po pół łyżki masła. Następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek wbijamy jaja. Doprawiamy solą i pieprzem, mini kostką pietruszkową. Na wierzch wylewamy masę przygotowaną z wymieszanych żóltego sera i jogurtu. Zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krewetki z czosnkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej