Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

4 plastry

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną wędlinę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy i rozdzielamy do kokilek. Do każdej porcji wrzucamy po pół łyżki masła. Następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek wbijamy jaja. Doprawiamy solą i pieprzem, mini kostką pietruszkową. Na wierzch wylewamy masę przygotowaną z wymieszanych żóltego sera i jogurtu. Zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej