
Składniki
350 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 sztuki
35 gramów
1.5 szklanki
5 sztuk
200 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże z cukrem,mąką i ciepłym mlekiem odstawiamy w ciepłe miejsce aby 'ruszyły' .Po czym przelewamy je do mąki z solą i powoli dolewamy ciepłą wodę.Wsypujemy sól.Mieszamy łyżką.Dolewamy tyle wody aby ciasto nabrało spójności i mozna je było zagnieśc ręką.Ręce przy zagniataniu i wyrabianiu maczamy w oleju. Dobrze wyrobione ciasto powinno byc sprężyste i rozciągliwe
Krok 2
Z ciasta formujemy trzy równe części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy sosem,układamy cieniutkie plasterki parówek,lub innej wędlinki i równomiernie posypujemy serem
Krok 3
Zwijamy jak roladę.Kroimy wzdłuż na grube plastry.Po środku każdego plastra robimy podłużne wgłębienie trzonkiem noża.Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































