Koreczki z kabanosem - z ogórków: przepis | Przepisy.pl pixel

Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
396 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Od ogórka odetnij końcówki. Następnie przekrój go wzdłuż na pół, potem ponownie na pół, aby powstały cztery ćwiartki. Z każdej część odetnij wzdłuż pestki. Pozostałą płaską część ogórka pokrój lekko pod kątem w odstępach 2 centymetrowych tak, aby powstały romby.

Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - Krok 1

Krok 2

Oliwę wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.

Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - Krok 2

Krok 3

Ogórki dodaj do sosu i odstaw, aby się zamarynowały na 10 minut.

Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - Krok 3

Krok 4

Papryki oczyść z gniazd nasiennych, następnie pokrój w paski o szerokości 1 centymetra i potem w romby, podobnie do ogórka.

Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - Krok 4

Krok 5

Kabanosy pokrój pod kątem w odstępach 2 centymetrowych.

Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - Krok 5

Krok 6

Na wykałaczkę nabijaj najpierw oliwkę, następnie kabanosa, paprykę i na końcu całość nabij na ogórka, który posłuży jako podstawa, aby koreczki samodzielnie stały pionowo.

Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Anna Gołdyn

    Anna Gołdyn , 31.12.2015

    pyszne: )

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanychKoreczki z kabanosów i ogórków marynowanych

Koreczki to bardzo popularna przekąska, zwłaszcza w imprezowym menu. Przygotujesz je szybko z dowolnych składników, np. warzyw, serów i wędlin. Jeśli szukasz nowego sposobu na połączenie smaków, wypróbuj koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych. Te ostatnie pokrój razem ze skórką – w taki sposób, aby mogły stanowić podstawę koreczków. Zamarynuj je w sosie czosnkowo-ziołowym, żeby nabrały wyrazistszego smaku. Następnie pokrój też paprykę i kabanosy, po czym nadziewaj wszystkie składniki na wykałaczki – zacznij od oliwek, które dodatkowo będą stanowiły dekorację. Żeby urozmaicić wygląd przekąski, użyj czarnych, ale zielone także będą pasowały. Ich wyrazisty smak znakomicie skontrastuje się ze słodką papryką i łagodnym ogórkiem. Jeśli chcesz, zamień oliwki na pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane koreczki będą świetnie komponowały się z talerzem serów i wędlin, świeżymi warzywami, a także różnego rodzaju dipami, np. twarożkowym czy czosnkowym. Pamiętaj o tym daniu, planując przyjęcie albo wieczór filmowy.