Co zrobić z przerośniętych ogórków na zimę?

Właściciele ogródków zawsze dbają o to, by hodowane w nich ogórki zachwycały smakiem i osiągnęły pokaźne rozmiary. Czasami jednak okazy wyrastają na tyle duże, że ich wykorzystanie staje się nie lada wyzwaniem dla wielbicieli klasycznych kiszonek. Co zrobić z przerośniętych ogórków? Do czego je wykorzystać? Zostań z nami i przygotuj smaczne przetwory na zimowe dni. Zapraszamy!

Przerośnięte ogórki – czym się charakteryzują?

Jeżeli zastanawiacie się, co zrobić z przerośniętych ogórków, to najpierw lepiej poznajcie cechy tych okazów o pokaźnych rozmiarach. Wiele osób od razu wyrzuca takie warzywa do kosza ze względu na ich żółty lub delikatnie brązowy kolor oraz twardą skórkę. To duży błąd, ponieważ nietypowa barwa czy konsystencja nie są równoznaczne z zepsuciem oraz gorzkim smakiem ogórków. Wręcz przeciwnie! Odpowiednio przyrządzone przerośnięte ogórki będą wyróżniać się chrupkością, idealną teksturą oraz ciekawym smakiem. Co z nich zrobić? Zobaczcie nasze propozycje!

Co można zrobić z przerośniętych ogórków?

Jeżeli zauważycie w ogródku przerośnięte ogórki, to nie załamujcie rąk! Co prawda będziecie musieli zrezygnować z przyrządzenia tradycyjnej wersji kiszonych czy konserwowych warzyw, ale wykorzystacie je do innych, równie smacznych przetworów na chłodniejsze dni. Co zrobić z dużych przerośniętych ogórków? Oto nasze propozycje:

  • Mizeria na zimę – co zrobić z przerośniętych ogórków gruntowych? Mizeria, czyli dobrze wszystkim znany przysmak, będzie doskonałą opcją! Poczujcie powiew lata w chłodniejsze dni. Do przygotowania tego specjału wykorzystacie: ogórki gruntowe, sól, ocet oraz cukier.
  • Sos chutney – pod tą niepozorną nazwą kryje się gęsty sos z warzyw, czyli przysmak kuchni indyjskiej. Następnym razem przyrządźcie go z przerośniętych ogórków i jabłek, a uzyskacie najlepsze rezultaty. Nie zapominajcie o aromatycznych dodatkach, np. kolendrze i curry.
  • Sałatka szwedzka – jeśli dalej nie wiecie, co zrobić z przerośniętych ogórków do słoików, to sałatka szwedzka rozwieje Wasze wątpliwości. Ten aromatyczny dodatek do obiadów z cebuli, marchwi oraz ogórków charakteryzuje się chrupką konsystencją i smakiem, który zyskał spore grono miłośników.
  • Konfitura – chociaż zazwyczaj występuje w owocowej wersji, to przyrządzona z przerośniętych warzyw smakuje równie smacznie. Przygotujcie konfiturę na bazie: ogórków, cukru, soli oraz cytryny. Przechowujcie gotowy przetwór w słoikach i wyciągnijcie w zimie, gdy najdzie Was ochota na coś smacznego.

Nasze przepisy w Waszych domach

Skoro wiecie już, co zrobić z przerośniętych ogórków na zimę, to teraz wykorzystajcie tę wiedzę i skomponujcie pyszny obiad z dodatkiem pysznych przetworów. Z pomocą przychodzą nasze przepisy!

Co powiecie na zestawienie indyjskich ziemniaków z indyjskim sosem chutney? Naszym zdaniem takie połączenie nie będzie miało sobie równych i bardzo szybko zniknie z talerzy. Sami się o tym przekonajcie.

Aromatyczną sałatkę szwedzką zaserwujecie w towarzystwie domowych kotletów mielonych. Ten pyszny duet uzupełnicie ziemniakami z tymiankiem i gotowe! Aż sami zazdrościmy Wam tych smakołyków.

Na końcu naszych propozycji nie mogło zabraknąć przysmaku dla miłośników świeżych warzyw. Sałatka z ogórków to strzał w dziesiątkę. Powodzenia i smacznego! Mamy nadzieję, że wyczerpująco wytłumaczyliśmy Wam, co zrobić z przerośniętych ogórków przepisy.