Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
600 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 opakowania
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
6 sztuk
150 gramów
60 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki posypać solą i pieprzem, czosnkiem skropić sokiem z cytryny odstawić na dwie godziny.
Krok 2
Usmażyć na oleju pierś z kurczaka dodać pieczarki wcześniej grillowane, mieszankę warzyw na patelnie, cebulę, paprykę, marchewkę, groszek i kukurydze, natkę pietruszki. Zalać szklanką wody dodać przecier Gotować około 10 minut pod koniec dodać bulionetkę drobiową, zioła z mieszanki, 3 trójkąty sera biało czerwonego ( czerwonego ) gotować chwilę . Doprawiać solą i pieprzem.
Krok 3
2 jajka ugotować na twardo pokroić na plasterki. Mozarellę pokroić w kostkę .
Krok 4
Do garnka wlać litr wody dodać dwa rosołki drobiowo-warzywne, wsypać ryż do wrzącego bulionu, ugotować.
Krok 5
Dodać pół łyżki masła, 3 jajka, z sokiem ½ szt cytryny wymieszać.
Krok 6
2/3 masy ryżowej wylepić foremkę do babki Do środka nałożyć farsz z sosem. Wierzch polać stopionym masłem. Piec 45 minut w temperaturze 180 C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej