Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

600 gramów

200 gramów

1 sztuka

0.5 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

6 sztuk

150 gramów

60 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki posypać solą i pieprzem, czosnkiem skropić sokiem z cytryny odstawić na dwie godziny.

Krok 2

Usmażyć na oleju pierś z kurczaka dodać pieczarki wcześniej grillowane, mieszankę warzyw na patelnie, cebulę, paprykę, marchewkę, groszek i kukurydze, natkę pietruszki. Zalać szklanką wody dodać przecier Gotować około 10 minut pod koniec dodać bulionetkę drobiową, zioła z mieszanki, 3 trójkąty sera biało czerwonego ( czerwonego ) gotować chwilę . Doprawiać solą i pieprzem.

Krok 3

2 jajka ugotować na twardo pokroić na plasterki. Mozarellę pokroić w kostkę .

Krok 4

Do garnka wlać litr wody dodać dwa rosołki drobiowo-warzywne, wsypać ryż do wrzącego bulionu, ugotować.

Krok 5

Dodać pół łyżki masła, 3 jajka, z sokiem ½ szt cytryny wymieszać.

Krok 6

2/3 masy ryżowej wylepić foremkę do babki Do środka nałożyć farsz z sosem. Wierzch polać stopionym masłem. Piec 45 minut w temperaturze 180 C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna baba z ryżem i farszem drobiowo-warzywnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
68 osób ogląda przepis:
Placek lotaryński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej