Południowoindyjskie curry z warzyw

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

61

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

null szczypt

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

400 mililitrów

150 gramów

125 gramów

100 gramów

350 gramów

350 gramów

600 mililitrów

1 sztuka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w plastry. Papryczkę chilli oczyść i drobno posiekaj. Mini kolby kukurydzy przekrój na pół. Koperek posiekaj.

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzej oliwę i smaż posypaną solą cebulę, do momenty gdy się zeszkli, potem dodaj posiekaną papryczkę chilli, pokrojony w cienkie paski imbir i smaż minutę, mieszając od czasu do czasu.

Krok 3

Dodaj pokruszone chilli, kurkumę, kumin, kolendrę i imbir, dobrze wymieszaj i smaż przez koleją minutę.

Krok 4

Wlej mleko kokosowe i bulion, dodaj cukier, pastę z tamaryndowca i wymieszaj.

Krok 5

Doprowadź do wrzenia, wrzuć kalafiora i brokuł. Gotuj 10 minut.

Krok 6

Następnie dodaj fasolkę szparagową i kukurydzę. Gotuj 7 minut.

Krok 7

Gdy warzywa zmiękną dodaj groszek cukrowy i dopraw do smaku. Chwilę gotuj. Podawaj posypane posiekanym koperkiem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Południowoindyjskie curry z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Południowoindyjskie curry z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Południowoindyjskie curry z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Południowoindyjskie curry z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Południowoindyjskie curry z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Południowoindyjskie curry z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Południowoindyjskie curry z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej