Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim
łatwe
608 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda z kurczaka umyj osusz, odkrój wszelkie przerosty tłuszczu.
Krok 2
Przyprawę do złotego kurczaka wymieszaj z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzyj w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Krok 3
Szalotki przekrój na pół. Paprykę pokrój w ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój paprykę w grubą kostkę. Umytą i sparzoną wcześniej cytrynę pokrój w cząstki i dodaj do warzyw.
Krok 4
Zamarynowane uda kurczaka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pokrojone warzywa wymieszaj z pozostała w misce po marynowaniu kurczaka marynatą i też przełóż na blachę.
Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika z termoobiegiem na najniższą półkę piecz 45 minut.

Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki do warzyw możesz dołożyć pokrojoną w plastrach jedną czerwoną ostrą papryczkę chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim
Szukasz oryginalnego sposobu na smacznego kurczaka? Wypróbuj przepis na pieczone udka w stylu śródziemnomorskim. Danie to sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Dzięki kompozycji szalotki, papryki oraz cytryny z delikatnym mięsem, nabierze wyrazistego charakteru. Do potrawy możesz dodać więcej papryki, łącząc ze sobą na przykład różne jej kolory, lub po prostu zwiększyć jej ilość, by danie było jeszcze bardziej apetyczne. Podczas przygotowywania mięsa, nie zapomnij zamarynować go w oliwie i przyprawach. Marynata sprawi, że po upieczeniu udka z kurczaka będą soczyste i pokryte chrupiącą złocistą skórką. Po zamarynowaniu mięsa, nie wylewaj oliwy z przyprawami, ponieważ posłuży Ci jako sos do pieczeni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na nim udka. Następnie pokrój warzywa i owoce, wymieszaj je z pozostałością marynaty i dodaj do mięsa. Pieczone uda w stylu śródziemnomorskim możesz podawać z ziemniakami i sałatką. Poznaj przepis na nie i odkryj nowy smak kurczaka. Do dzieła!