Świąteczne udka z kurczaka – na Wielkanoc | Przepisy.pl pixel

Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
290 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

608 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda z kurczaka umyj osusz, odkrój wszelkie przerosty tłuszczu.

Krok 2

Przyprawę do złotego kurczaka wymieszaj z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzyj w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.

Krok 3

Szalotki przekrój na pół. Paprykę pokrój w ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój paprykę w grubą kostkę. Umytą i sparzoną wcześniej cytrynę pokrój w cząstki i dodaj do warzyw.

Krok 4

Zamarynowane uda kurczaka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pokrojone warzywa wymieszaj z pozostała w misce po marynowaniu kurczaka marynatą i też przełóż na blachę.

Krok 5

Naczynie wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika z termoobiegiem na najniższą półkę piecz 45 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki do warzyw możesz dołożyć pokrojoną w plastrach jedną czerwoną ostrą papryczkę chili.

10

Opinie o przepisie

  • Gosc~

    Gosc~ , 07.08.2021

    A bez termoobiegu? Niektórzy wciąż jeszcze mają gazówki :p

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Wilkosz

    Katarzyna Wilkosz , 24.09.2016

    Udka najlepiej ponakuwac )) będą soczyste a nie wyschnięte))) nabiorą też wiecej smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ra Man

    Ra Man , 23.09.2016

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Endrju Andrzej Andrew

    Endrju Andrzej Andrew , 22.09.2016

    Pyszny obiad w pół godziny , a trzeba piec całe 45 minut nie mówiąc o przygotowaniu i czekaniu aż przejdzie marynatą :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Tuczkowski

    Krzysztof Tuczkowski , 14.09.2016

    Smakowicie wyglądają.Smacznego i Pozdrowienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Januszewicz

    Katarzyna Januszewicz , 14.09.2016

    Ja robiłem dziś i wszystko mi spadło na podłogę,mąż szybko do sklepu po niej obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kate Cote

    Kate Cote , 14.09.2016

    zrobie w piatek :) dla moje kochanie <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Kuczkowski

    Zenon Kuczkowski , 14.09.2016

    Oo..miaammm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kołodziej

    Magda Kołodziej , 02.09.2016

    a jak ktoś nie ma piekarnika z termoobiegiem?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim

Szukasz oryginalnego sposobu na smacznego kurczaka? Wypróbuj przepis na pieczone udka w stylu śródziemnomorskim. Danie to sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Dzięki kompozycji szalotki, papryki oraz cytryny z delikatnym mięsem, nabierze wyrazistego charakteru. Do potrawy możesz dodać więcej papryki, łącząc ze sobą na przykład różne jej kolory, lub po prostu zwiększyć jej ilość, by danie było jeszcze bardziej apetyczne. Podczas przygotowywania mięsa, nie zapomnij zamarynować go w oliwie i przyprawach. Marynata sprawi, że po upieczeniu udka z kurczaka będą soczyste i pokryte chrupiącą złocistą skórką. Po zamarynowaniu mięsa, nie wylewaj oliwy z przyprawami, ponieważ posłuży Ci jako sos do pieczeni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na nim udka. Następnie pokrój warzywa i owoce, wymieszaj je z pozostałością marynaty i dodaj do mięsa. Pieczone uda w stylu śródziemnomorskim możesz podawać z ziemniakami i sałatką. Poznaj przepis na nie i odkryj nowy smak kurczaka. Do dzieła!