Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim
łatwe
453 osoby zapisały
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda z kurczaka umyj osusz, odkrój wszelkie przerosty tłuszczu.
Krok 2
Przyprawę do złotego kurczaka wymieszaj z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzyj w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Krok 3
Szalotki przekrój na pół. Paprykę pokrój w ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój paprykę w grubą kostkę. Umytą i sparzoną wcześniej cytrynę pokrój w cząstki i dodaj do warzyw.
Krok 4
Zamarynowane uda kurczaka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pokrojone warzywa wymieszaj z pozostała w misce po marynowaniu kurczaka marynatą i też przełóż na blachę.
Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika z termoobiegiem na najniższą półkę piecz 45 minut.
Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki do warzyw możesz dołożyć pokrojoną w plastrach jedną czerwoną ostrą papryczkę chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim
Szukasz oryginalnego sposobu na smacznego kurczaka? Wypróbuj przepis na pieczone udka w stylu śródziemnomorskim. Danie to sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Dzięki kompozycji szalotki, papryki oraz cytryny z delikatnym mięsem, nabierze wyrazistego charakteru. Do potrawy możesz dodać więcej papryki, łącząc ze sobą na przykład różne jej kolory, lub po prostu zwiększyć jej ilość, by danie było jeszcze bardziej apetyczne. Podczas przygotowywania mięsa, nie zapomnij zamarynować go w oliwie i przyprawach. Marynata sprawi, że po upieczeniu udka z kurczaka będą soczyste i pokryte chrupiącą złocistą skórką. Po zamarynowaniu mięsa, nie wylewaj oliwy z przyprawami, ponieważ posłuży Ci jako sos do pieczeni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na nim udka. Następnie pokrój warzywa i owoce, wymieszaj je z pozostałością marynaty i dodaj do mięsa. Pieczone uda w stylu śródziemnomorskim możesz podawać z ziemniakami i sałatką. Poznaj przepis na nie i odkryj nowy smak kurczaka. Do dzieła!