Rogan josh z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogan josh z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 cm

8 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

200 gramów

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 ziarna

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 mililitrów

3 sztuki

1 puszka

15 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 3–4 cm.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 1

Krok 2

Obierz cebulę, imbir i czosnek. Umieść je w kielichu miksera, dodaj papryczkę chili oraz łodygi natki kolendry. Całość zmiksuj na jednolitą pastę (możesz dodać kilka łyżek wody, aby ułatwić miksowanie). Połowę pasty połącz z kurkumą, pieprzem, jogurtem, kilkoma łyżkami przyprawy Garam Masala Knorr oraz z łyżeczką soli. Całość wymieszaj z mięsem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj resztę natki kolendry i miętę.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 3

Krok 4

Na dnie dużego żeliwnego garnka na oleju smaż chwilę zmiażdżone ziarna kardamonu, goździki, cynamon oraz łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pozostałą pastę z warzyw. Smaż do momentu, gdy zacznie delikatnie przywierać do dna. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz te świeże. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Do gotującego się sosu dodaj zamarynowane wcześniej mięso. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 90 minut – mięso musi zmięknąć, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, jeśli sos okaże się zbyt gęsty.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 4

Krok 5

Gotowy gulasz dopraw do smaku miętą i kolendrą oraz w razie konieczności odrobiną soli. Rogan josh podawaj z chlebem pita i jogurtem.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz nieco wzbogacić, posypując je z wierzchu uprażoną na oleju cebulą oraz płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burritos
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogan josh z jagnięciny Rogan josh z jagnięciny

Niewątpliwą częścią egzotycznej magii, którą roztaczają zagraniczne potrawy, są ich nietypowe nazwy. Curry, pad thai, tom yum kung, masala i wiele innych — pobudzają wyobraźnię, nastawiają na odkrywanie nieznanego i sprawiają, że oczekuje się od nich czegoś kompletnie świeżego. Co powiesz na rogan josh z jagnięciny? Nazwa nietypowa nawet jak na indyjskie standardy, gdyż pierwowzór tego dania powstał już… w starożytnej Persji. Gotowi na kulinarną podróż w czasie?

Dla kogo?

Smakosze mięsa z pewnością docenią delikatność i mnogość smaków, które znajdą w jagnięcinie rogan josh.

Na jakie okazje?

Rogan rosh bez problemu obroni się nawet w trakcie uroczystych obiadów i kolacji. Zrobi również furorę w trakcie dużego obiadu rodzinnego, lecz może także stanowić przyjemny przerywnik od tradycyjnej, codziennej kuchni na weekend.

Czy wiesz, że?

Przepis na rogan josh z jagnięciny powstał jeszcze za czasów starożytnej Persji, a do Indii zawędrował za sprawą Wielkich Mogołów. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę ze sklarowanym masłem ghee.

Dla urozmaicenia:

Jagnięcinę możesz nieco wzbogacić, posypując ją z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów.