Rogan josh z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogan josh z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 cm

8 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

200 gramów

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 ziarna

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 mililitrów

3 sztuki

1 puszka

15 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 3–4 cm.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 1

Krok 2

Obierz cebulę, imbir i czosnek. Umieść je w kielichu miksera, dodaj papryczkę chili oraz łodygi natki kolendry. Całość zmiksuj na jednolitą pastę (możesz dodać kilka łyżek wody, aby ułatwić miksowanie). Połowę pasty połącz z kurkumą, pieprzem, jogurtem, kilkoma łyżkami przyprawy Garam Masala Knorr oraz z łyżeczką soli. Całość wymieszaj z mięsem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj resztę natki kolendry i miętę.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 3

Krok 4

Na dnie dużego żeliwnego garnka na oleju smaż chwilę zmiażdżone ziarna kardamonu, goździki, cynamon oraz łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pozostałą pastę z warzyw. Smaż do momentu, gdy zacznie delikatnie przywierać do dna. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz te świeże. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Do gotującego się sosu dodaj zamarynowane wcześniej mięso. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 90 minut – mięso musi zmięknąć, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, jeśli sos okaże się zbyt gęsty.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 4

Krok 5

Gotowy gulasz dopraw do smaku miętą i kolendrą oraz w razie konieczności odrobiną soli. Rogan josh podawaj z chlebem pita i jogurtem.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz nieco wzbogacić, posypując je z wierzchu uprażoną na oleju cebulą oraz płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogan josh z jagnięciny Rogan josh z jagnięciny

Niewątpliwą częścią egzotycznej magii, którą roztaczają zagraniczne potrawy, są ich nietypowe nazwy. Curry, pad thai, tom yum kung, masala i wiele innych — pobudzają wyobraźnię, nastawiają na odkrywanie nieznanego i sprawiają, że oczekuje się od nich czegoś kompletnie świeżego. Co powiesz na rogan josh z jagnięciny? Nazwa nietypowa nawet jak na indyjskie standardy, gdyż pierwowzór tego dania powstał już… w starożytnej Persji. Gotowi na kulinarną podróż w czasie?

Dla kogo?

Smakosze mięsa z pewnością docenią delikatność i mnogość smaków, które znajdą w jagnięcinie rogan josh.

Na jakie okazje?

Rogan rosh bez problemu obroni się nawet w trakcie uroczystych obiadów i kolacji. Zrobi również furorę w trakcie dużego obiadu rodzinnego, lecz może także stanowić przyjemny przerywnik od tradycyjnej, codziennej kuchni na weekend.

Czy wiesz, że?

Przepis na rogan josh z jagnięciny powstał jeszcze za czasów starożytnej Persji, a do Indii zawędrował za sprawą Wielkich Mogołów. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę ze sklarowanym masłem ghee.

Dla urozmaicenia:

Jagnięcinę możesz nieco wzbogacić, posypując ją z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów.