Rogan josh z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 cm

8 sztuk

200 gramów

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 ziarna

1 sztuka

0.5 łyżeczki

50 mililitrów

3 sztuki

1 słoik

15 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 3–4 cm.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 1

Krok 2

Obierz cebulę, imbir i czosnek. Umieść je w kielichu miksera, dodaj papryczkę chili oraz łodygi natki kolendry. Całość zmiksuj na jednolitą pastę (możesz dodać kilka łyżek wody, aby ułatwić miksowanie). Połowę pasty połącz z kurkumą, pieprzem, jogurtem, kilkoma łyżkami przyprawy Garam Masala Knorr oraz z łyżeczką soli. Całość wymieszaj z mięsem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj resztę natki kolendry i miętę.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 3

Krok 4

Na dnie dużego żeliwnego garnka na oleju smaż chwilę zmiażdżone ziarna kardamonu, goździki, cynamon oraz łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pozostałą pastę z warzyw. Smaż do momentu, gdy zacznie delikatnie przywierać do dna. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz te świeże. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Do gotującego się sosu dodaj zamarynowane wcześniej mięso. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 90 minut – mięso musi zmięknąć, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, jeśli sos okaże się zbyt gęsty.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 4

Krok 5

Gotowy gulasz dopraw do smaku miętą i kolendrą oraz w razie konieczności odrobiną soli. Rogan josh podawaj z chlebem pita i jogurtem.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz nieco wzbogacić, posypując je z wierzchu uprażoną na oleju cebulą oraz płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogan josh z jagnięciny Rogan josh z jagnięciny

Niewątpliwą częścią egzotycznej magii, którą roztaczają zagraniczne potrawy, są ich nietypowe nazwy. Curry, pad thai, tom yum kung, masala i wiele innych — pobudzają wyobraźnię, nastawiają na odkrywanie nieznanego i sprawiają, że oczekuje się od nich czegoś kompletnie świeżego. Co powiesz na rogan josh z jagnięciny? Nazwa nietypowa nawet jak na indyjskie standardy, gdyż pierwowzór tego dania powstał już… w starożytnej Persji. Gotowi na kulinarną podróż w czasie?

Dla kogo?

Smakosze mięsa z pewnością docenią delikatność i mnogość smaków, które znajdą w jagnięcinie rogan josh.

Na jakie okazje?

Rogan rosh bez problemu obroni się nawet w trakcie uroczystych obiadów i kolacji. Zrobi również furorę w trakcie dużego obiadu rodzinnego, lecz może także stanowić przyjemny przerywnik od tradycyjnej, codziennej kuchni na weekend.

Czy wiesz, że?

Przepis na rogan josh z jagnięciny powstał jeszcze za czasów starożytnej Persji, a do Indii zawędrował za sprawą Wielkich Mogołów. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę ze sklarowanym masłem ghee.

Dla urozmaicenia:

Jagnięcinę możesz nieco wzbogacić, posypując ją z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów.