Rogan josh z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rogan josh z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 cm

8 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

200 gramów

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 ziarna

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 mililitrów

3 sztuki

1 puszka

15 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 3–4 cm.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 1

Krok 2

Obierz cebulę, imbir i czosnek. Umieść je w kielichu miksera, dodaj papryczkę chili oraz łodygi natki kolendry. Całość zmiksuj na jednolitą pastę (możesz dodać kilka łyżek wody, aby ułatwić miksowanie). Połowę pasty połącz z kurkumą, pieprzem, jogurtem, kilkoma łyżkami przyprawy Garam Masala Knorr oraz z łyżeczką soli. Całość wymieszaj z mięsem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj resztę natki kolendry i miętę.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 3

Krok 4

Na dnie dużego żeliwnego garnka na oleju smaż chwilę zmiażdżone ziarna kardamonu, goździki, cynamon oraz łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pozostałą pastę z warzyw. Smaż do momentu, gdy zacznie delikatnie przywierać do dna. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz te świeże. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Do gotującego się sosu dodaj zamarynowane wcześniej mięso. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 90 minut – mięso musi zmięknąć, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, jeśli sos okaże się zbyt gęsty.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 4

Krok 5

Gotowy gulasz dopraw do smaku miętą i kolendrą oraz w razie konieczności odrobiną soli. Rogan josh podawaj z chlebem pita i jogurtem.

Rogan josh z jagnięciny  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz nieco wzbogacić, posypując je z wierzchu uprażoną na oleju cebulą oraz płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogan josh z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chaczapuri - VIDEO
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogan josh z jagnięciny Rogan josh z jagnięciny

Niewątpliwą częścią egzotycznej magii, którą roztaczają zagraniczne potrawy, są ich nietypowe nazwy. Curry, pad thai, tom yum kung, masala i wiele innych — pobudzają wyobraźnię, nastawiają na odkrywanie nieznanego i sprawiają, że oczekuje się od nich czegoś kompletnie świeżego. Co powiesz na rogan josh z jagnięciny? Nazwa nietypowa nawet jak na indyjskie standardy, gdyż pierwowzór tego dania powstał już… w starożytnej Persji. Gotowi na kulinarną podróż w czasie?

Dla kogo?

Smakosze mięsa z pewnością docenią delikatność i mnogość smaków, które znajdą w jagnięcinie rogan josh.

Na jakie okazje?

Rogan rosh bez problemu obroni się nawet w trakcie uroczystych obiadów i kolacji. Zrobi również furorę w trakcie dużego obiadu rodzinnego, lecz może także stanowić przyjemny przerywnik od tradycyjnej, codziennej kuchni na weekend.

Czy wiesz, że?

Przepis na rogan josh z jagnięciny powstał jeszcze za czasów starożytnej Persji, a do Indii zawędrował za sprawą Wielkich Mogołów. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę ze sklarowanym masłem ghee.

Dla urozmaicenia:

Jagnięcinę możesz nieco wzbogacić, posypując ją z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów.