
Składniki
5 cm
8 sztuk
1 opakowanie
1 łyżeczka
200 gramów
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 ziarna
3 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
50 mililitrów
3 sztuki
1 puszka
15 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 3–4 cm.

Krok 2
Obierz cebulę, imbir i czosnek. Umieść je w kielichu miksera, dodaj papryczkę chili oraz łodygi natki kolendry. Całość zmiksuj na jednolitą pastę (możesz dodać kilka łyżek wody, aby ułatwić miksowanie). Połowę pasty połącz z kurkumą, pieprzem, jogurtem, kilkoma łyżkami przyprawy Garam Masala Knorr oraz z łyżeczką soli. Całość wymieszaj z mięsem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj resztę natki kolendry i miętę.

Krok 4
Na dnie dużego żeliwnego garnka na oleju smaż chwilę zmiażdżone ziarna kardamonu, goździki, cynamon oraz łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pozostałą pastę z warzyw. Smaż do momentu, gdy zacznie delikatnie przywierać do dna. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz te świeże. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Do gotującego się sosu dodaj zamarynowane wcześniej mięso. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 90 minut – mięso musi zmięknąć, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, jeśli sos okaże się zbyt gęsty.

Krok 5
Gotowy gulasz dopraw do smaku miętą i kolendrą oraz w razie konieczności odrobiną soli. Rogan josh podawaj z chlebem pita i jogurtem.


Dobra rada:
Danie możesz nieco wzbogacić, posypując je z wierzchu uprażoną na oleju cebulą oraz płatkami migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rogan josh z jagnięciny
Niewątpliwą częścią egzotycznej magii, którą roztaczają zagraniczne potrawy, są ich nietypowe nazwy. Curry, pad thai, tom yum kung, masala i wiele innych — pobudzają wyobraźnię, nastawiają na odkrywanie nieznanego i sprawiają, że oczekuje się od nich czegoś kompletnie świeżego. Co powiesz na rogan josh z jagnięciny? Nazwa nietypowa nawet jak na indyjskie standardy, gdyż pierwowzór tego dania powstał już… w starożytnej Persji. Gotowi na kulinarną podróż w czasie?
Dla kogo?
Smakosze mięsa z pewnością docenią delikatność i mnogość smaków, które znajdą w jagnięcinie rogan josh.
Na jakie okazje?
Rogan rosh bez problemu obroni się nawet w trakcie uroczystych obiadów i kolacji. Zrobi również furorę w trakcie dużego obiadu rodzinnego, lecz może także stanowić przyjemny przerywnik od tradycyjnej, codziennej kuchni na weekend.
Czy wiesz, że?
Przepis na rogan josh z jagnięciny powstał jeszcze za czasów starożytnej Persji, a do Indii zawędrował za sprawą Wielkich Mogołów. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę ze sklarowanym masłem ghee.
Dla urozmaicenia:
Jagnięcinę możesz nieco wzbogacić, posypując ją z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów.