
Składniki
100 gramów
1 szczypta
50 gramów
1 opakowanie
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż umyj, odsącz i pozostaw.
Krok 2
W garnku o grubym dnie zagotuj cm wody, wlej mleko i zagotuj. Gdy mleko się podniesie, zmniejsz ogień, aby nie kipiało.
Krok 3
Po 20 minutach wrzuć ryż i szafran. Ryż gotuj 20 minut cały czas mieszając.
Krok 4
Kiedy ryż będzie miękki, dodaj cukier, cukier waniliowy i gotuj jeszcze przez 7 minut, po czym zdejmij garnek z ognia.
Krok 5
Khir ostudź, przelej do salaterek i wstaw do lodówki na minimum trzy godziny
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej























