Khir - ryż na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Khir - ryż na słodko

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szczypta

50 gramów

1 opakowanie

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż umyj, odsącz i pozostaw.

Krok 2

W garnku o grubym dnie zagotuj cm wody, wlej mleko i zagotuj. Gdy mleko się podniesie, zmniejsz ogień, aby nie kipiało.

Krok 3

Po 20 minutach wrzuć ryż i szafran. Ryż gotuj 20 minut cały czas mieszając.

Krok 4

Kiedy ryż będzie miękki, dodaj cukier, cukier waniliowy i gotuj jeszcze przez 7 minut, po czym zdejmij garnek z ognia.

Krok 5

Khir ostudź, przelej do salaterek i wstaw do lodówki na minimum trzy godziny

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Khir - ryż na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Khir - ryż na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Khir - ryż na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Khir - ryż na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Khir - ryż na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Khir - ryż na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Khir - ryż na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Khir - ryż na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Prosta sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej