Wiosenne galaretki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenne galaretki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

3 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prezentują się świetnie . Smakują. I w dodatku jest to przepis typowo oszczędnościowy .

Wiosenne galaretki  - Krok 1

Krok 2

Oczyścić warzywa. Ułożyć w garnku mięso i warzywa. Dodać liście maggi, pietruszki, selera i bulion w kostce. Zalać wodą i gotować na małym gazie 45 minut. Gdyby woda się wygotowywała dolewać po trochę ale wrzątku.

Wiosenne galaretki  - Krok 2

Krok 3

Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić i doprawić do smaku. Mięso obrać od kości (skórki i chrząstki usunąć). Jajka i marchewkę pokroić w drobną kostkę.

Krok 4

Namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody żelatynę i rozpuścić ją w gorącym bulionie.

Krok 5

W filiżankach lub małych pojemnikach ułożyć na dno warstwę jajek, na to rozdrobnione mięso i pokrojoną marchewkę. Zalać wszystko bulionem. Ostudzić. Wstawić do lodówki by zakrzepła. Podawać wyjęte delikatnie z pojemników z kawałkiem cytryny.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burrito z indyka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej