Wiosenne galaretki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenne galaretki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

3 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prezentują się świetnie . Smakują. I w dodatku jest to przepis typowo oszczędnościowy .

Wiosenne galaretki  - Krok 1

Krok 2

Oczyścić warzywa. Ułożyć w garnku mięso i warzywa. Dodać liście maggi, pietruszki, selera i bulion w kostce. Zalać wodą i gotować na małym gazie 45 minut. Gdyby woda się wygotowywała dolewać po trochę ale wrzątku.

Wiosenne galaretki  - Krok 2

Krok 3

Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić i doprawić do smaku. Mięso obrać od kości (skórki i chrząstki usunąć). Jajka i marchewkę pokroić w drobną kostkę.

Krok 4

Namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody żelatynę i rozpuścić ją w gorącym bulionie.

Krok 5

W filiżankach lub małych pojemnikach ułożyć na dno warstwę jajek, na to rozdrobnione mięso i pokrojoną marchewkę. Zalać wszystko bulionem. Ostudzić. Wstawić do lodówki by zakrzepła. Podawać wyjęte delikatnie z pojemników z kawałkiem cytryny.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej