
Składniki
null
null
2 sztuki
null
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser rozkrusz lub zmiel, wymieszaj z surowym jajkiem i dopraw do smaku.
Krok 2
Zagnieć, aż do połączenia składników i formuj z masy kulki.
Krok 3
Blaszkę wysyp mąką i ułóż gomółki w dużych odstępach, gdyż podczas pieczenia na pewno się spłaszczą.
Krok 4
Zapiekaj przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Krok 5
Po wyjęciu zostaw do przestygnięcia na blaszce, po czym ostrożnie zdejmij je łopatką. Najlepiej smakują świeże.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























