Naleśniki a'la Suzette przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki a'la Suzette

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

ciasto:

250 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto naleśnikowe. W misce wymieszaj mleko z jajkami, cynamonem oraz solą i cukrem. Następnie wsyp mąkę i ponownie wymieszaj aby nie było grudek.

Naleśniki a'la Suzette - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni smaż klasyczne cienkie naleśniki.

Naleśniki a'la Suzette - Krok 2

Krok 3

Gotowe naleśniki złóż w trójkąty. Wyciśnij sok z pomarańczy.

Naleśniki a'la Suzette - Krok 3

Krok 4

Na tą samą patelnię dodaj łyżkę masła. Jak zacznie się pienić włóż naleśniki. Smaż kilka minut i przełóż na drugą stronę. W tym momencie zwiększ ogień i wlej sok pomarańczowy.

Naleśniki a'la Suzette - Krok 4

Krok 5

Dodaj pozostałe masło i całość gotuj aż sos połączy się z masłem i zgęstnieje. Podawaj gorące z cukrem pudrem i cynamonem. Możesz podawać także z bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Naleśniki a'la Suzette - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a'la Suzette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a'la Suzette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a'la Suzette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a'la Suzette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a'la Suzette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a'la Suzette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a'la Suzette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki a'la Suzette - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki a'la SuzetteNaleśniki a'la Suzette

Naleśniki to jedno z najsłynniejszych i najbardziej uniwersalnych dań mącznych. Wypełniać je można różnymi rodzajami farszu, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Obecne są w kuchniach wielu krajów. Tym razem zgłębimy tajniki francuskiego gotowania. Naleśniki Suzette z pomarańczami zawrócą w głowie niejednego łasucha.

Dla kogo?

Naleśniki z twarogiem albo dżemem to twój przysmak, ale masz ochotę na coś innego? Nic dziwnego – gotowanie najlepiej jest traktować jako ciągłe poszukiwanie nowych, inspirujących receptur! Pomarańczowe naleśniki Suzette odświeżą twój repertuar.

Na jaką okazję?

Fantastycznie sprawdzą się jako szykowny deser albo podwieczorek. Podawaj francuskie naleśniki Suzette z pomarańczami po świątecznym obiedzie, a biesiadnicy z pewnością nie będą rozczarowani.

Czy wiesz, że?

Przepis na naleśniki Suzette wywodzi się z Francji. Ich znakiem rozpoznawczym jest idealne połączenie cytrusowego soku z maślanym akcentem.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki crêpes Suzette będą smakować jeszcze ciekawiej, jeśli sok pomarańczowy połączysz z mandarynkowym.