
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
ciasto:
250 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto naleśnikowe. W misce wymieszaj mleko z jajkami, cynamonem oraz solą i cukrem. Następnie wsyp mąkę i ponownie wymieszaj aby nie było grudek.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni smaż klasyczne cienkie naleśniki.

Krok 3
Gotowe naleśniki złóż w trójkąty. Wyciśnij sok z pomarańczy.

Krok 4
Na tą samą patelnię dodaj łyżkę masła. Jak zacznie się pienić włóż naleśniki. Smaż kilka minut i przełóż na drugą stronę. W tym momencie zwiększ ogień i wlej sok pomarańczowy.

Krok 5
Dodaj pozostałe masło i całość gotuj aż sos połączy się z masłem i zgęstnieje. Podawaj gorące z cukrem pudrem i cynamonem. Możesz podawać także z bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki a'la Suzette
Naleśniki to jedno z najsłynniejszych i najbardziej uniwersalnych dań mącznych. Wypełniać je można różnymi rodzajami farszu, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Obecne są w kuchniach wielu krajów. Tym razem zgłębimy tajniki francuskiego gotowania. Naleśniki Suzette z pomarańczami zawrócą w głowie niejednego łasucha.
Dla kogo?
Naleśniki z twarogiem albo dżemem to twój przysmak, ale masz ochotę na coś innego? Nic dziwnego – gotowanie najlepiej jest traktować jako ciągłe poszukiwanie nowych, inspirujących receptur! Pomarańczowe naleśniki Suzette odświeżą twój repertuar.
Na jaką okazję?
Fantastycznie sprawdzą się jako szykowny deser albo podwieczorek. Podawaj francuskie naleśniki Suzette z pomarańczami po świątecznym obiedzie, a biesiadnicy z pewnością nie będą rozczarowani.
Czy wiesz, że?
Przepis na naleśniki Suzette wywodzi się z Francji. Ich znakiem rozpoznawczym jest idealne połączenie cytrusowego soku z maślanym akcentem.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki crêpes Suzette będą smakować jeszcze ciekawiej, jeśli sok pomarańczowy połączysz z mandarynkowym.