
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
80 mililitrów
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
2 cm
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj na miazgę czosnek, imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, a kolendrę i chili posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Ananasa obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Krok 2
Udka oczyść z przerostów tłuszczu i niepotrzebnych żył, przekrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową soku z limonki, połową oleju, olejem sezamowego i przyprawą Knorr. Odstaw na 12 godzin do lodówki.

Krok 3
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 100 ml wody. W rondelku wymieszaj sos sojowy, imbir, miód, czosnek, chili, olej sezamowy i sok z limonki. Całość doprowadź do wrzenia. Do gotującego się płynu powoli dodaj zawiesinę skrobi, cały czas mieszając, spraw aby powstał zawiesisty sos. Na sam koniec do sosu dodaj kolendrę.

Krok 4
Udka nabijaj na szpikulce na przemian z ananasem i piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas.

Krok 5
W ostatniej fazie grillowania mięso z ananasem polewaj sosem, tak aby na jego powierzchni powstała glazura. Tuż przed podaniem posyp je sezamem. Grillowane udka podawaj z dodatkowym sosem na białym ryżu.


Dobra rada:
Oryginalnie sos teriyaki jest przygotowywany na delikatnym słodkim winie z ryżu - mirinie. Możesz go dodać do sosu zamiast wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane udka teriyaki
Sos teriyaki to pochodzący z Japonii dodatek do mięs i ryb, który zyskuje coraz większą popularność na świecie. Jego nazwa oznacza „błyszczeć”, ponieważ tworzy on na potrawach delikatną glazurę. Jeśli zastanawiasz się, do czego go użyć, przygotuj grillowane udka z sosem teriyaki. Dodatek ten przyrządza się z sosu sojowego, miodu oraz imbiru, dzięki czemu nadaje wyrazistości delikatnemu mięsu drobiowemu. Łatwo przygotować go samodzielnie oraz urozmaicić innymi dodatkami, np. pikantną papryczką. Najlepiej zacząć przygotowywania dzień wcześniej, dzięki czemu mięso dobrze się zamarynuje. Udka natrzyj przyprawami, sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym, a następnie odłóż do lodówki. Kolejnego dnia kawałki kurczaka nabijaj, naprzemiennie z ananasem, na szpikulce. Najlepiej sprawdzi się miąższ świeżego owocu. Tak przyrządzone szaszłyki polewaj sosem teriyaki podczas grillowania. Danie podawaj z białym ryżem, polane resztą sosu. Serwuj z dodatkiem warzyw, np. smażonej kapusty bok choy. Przekonaj się, jak proste i pyszne są potrawy orientalne.