
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
80 mililitrów
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
2 cm
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj na miazgę czosnek, imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, a kolendrę i chili posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Ananasa obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Krok 2
Udka oczyść z przerostów tłuszczu i niepotrzebnych żył, przekrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową soku z limonki, połową oleju, olejem sezamowego i przyprawą Knorr. Odstaw na 12 godzin do lodówki.

Krok 3
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 100 ml wody. W rondelku wymieszaj sos sojowy, imbir, miód, czosnek, chili, olej sezamowy i sok z limonki. Całość doprowadź do wrzenia. Do gotującego się płynu powoli dodaj zawiesinę skrobi, cały czas mieszając, spraw aby powstał zawiesisty sos. Na sam koniec do sosu dodaj kolendrę.

Krok 4
Udka nabijaj na szpikulce na przemian z ananasem i piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas.

Krok 5
W ostatniej fazie grillowania mięso z ananasem polewaj sosem, tak aby na jego powierzchni powstała glazura. Tuż przed podaniem posyp je sezamem. Grillowane udka podawaj z dodatkowym sosem na białym ryżu.


Dobra rada:
Oryginalnie sos teriyaki jest przygotowywany na delikatnym słodkim winie z ryżu - mirinie. Możesz go dodać do sosu zamiast wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane udka teriyaki
Sos teriyaki to pochodzący z Japonii dodatek do mięs i ryb, który zyskuje coraz większą popularność na świecie. Jego nazwa oznacza „błyszczeć”, ponieważ tworzy on na potrawach delikatną glazurę. Jeśli zastanawiasz się, do czego go użyć, przygotuj grillowane udka z sosem teriyaki. Dodatek ten przyrządza się z sosu sojowego, miodu oraz imbiru, dzięki czemu nadaje wyrazistości delikatnemu mięsu drobiowemu. Łatwo przygotować go samodzielnie oraz urozmaicić innymi dodatkami, np. pikantną papryczką. Najlepiej zacząć przygotowywania dzień wcześniej, dzięki czemu mięso dobrze się zamarynuje. Udka natrzyj przyprawami, sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym, a następnie odłóż do lodówki. Kolejnego dnia kawałki kurczaka nabijaj, naprzemiennie z ananasem, na szpikulce. Najlepiej sprawdzi się miąższ świeżego owocu. Tak przyrządzone szaszłyki polewaj sosem teriyaki podczas grillowania. Danie podawaj z białym ryżem, polane resztą sosu. Serwuj z dodatkiem warzyw, np. smażonej kapusty bok choy. Przekonaj się, jak proste i pyszne są potrawy orientalne.