Udka teriyaki z grilla - w sosie: z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Grillowane udka teriyaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

80 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

2 cm

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj na miazgę czosnek, imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, a kolendrę i chili posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Ananasa obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Grillowane udka teriyaki - Krok 1

Krok 2

Udka oczyść z przerostów tłuszczu i niepotrzebnych żył, przekrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową soku z limonki, połową oleju, olejem sezamowego i przyprawą Knorr. Odstaw na 12 godzin do lodówki.

Grillowane udka teriyaki - Krok 2

Krok 3

Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 100 ml wody. W rondelku wymieszaj sos sojowy, imbir, miód, czosnek, chili, olej sezamowy i sok z limonki. Całość doprowadź do wrzenia. Do gotującego się płynu powoli dodaj zawiesinę skrobi, cały czas mieszając, spraw aby powstał zawiesisty sos. Na sam koniec do sosu dodaj kolendrę.

Grillowane udka teriyaki - Krok 3

Krok 4

Udka nabijaj na szpikulce na przemian z ananasem i piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas.

Grillowane udka teriyaki - Krok 4

Krok 5

W ostatniej fazie grillowania mięso z ananasem polewaj sosem, tak aby na jego powierzchni powstała glazura. Tuż przed podaniem posyp je sezamem. Grillowane udka podawaj z dodatkowym sosem na białym ryżu.

Grillowane udka teriyaki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oryginalnie sos teriyaki jest przygotowywany na delikatnym słodkim winie z ryżu - mirinie. Możesz go dodać do sosu zamiast wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane udka teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane udka teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane udka teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane udka teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane udka teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane udka teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane udka teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane udka teriyaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane udka teriyakiGrillowane udka teriyaki

Sos teriyaki to pochodzący z Japonii dodatek do mięs i ryb, który zyskuje coraz większą popularność na świecie. Jego nazwa oznacza „błyszczeć”, ponieważ tworzy on na potrawach delikatną glazurę. Jeśli zastanawiasz się, do czego go użyć, przygotuj grillowane udka z sosem teriyaki. Dodatek ten przyrządza się z sosu sojowego, miodu oraz imbiru, dzięki czemu nadaje wyrazistości delikatnemu mięsu drobiowemu. Łatwo przygotować go samodzielnie oraz urozmaicić innymi dodatkami, np. pikantną papryczką. Najlepiej zacząć przygotowywania dzień wcześniej, dzięki czemu mięso dobrze się zamarynuje. Udka natrzyj przyprawami, sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym, a następnie odłóż do lodówki. Kolejnego dnia kawałki kurczaka nabijaj, naprzemiennie z ananasem, na szpikulce. Najlepiej sprawdzi się miąższ świeżego owocu. Tak przyrządzone szaszłyki polewaj sosem teriyaki podczas grillowania. Danie podawaj z białym ryżem, polane resztą sosu. Serwuj z dodatkiem warzyw, np. smażonej kapusty bok choy. Przekonaj się, jak proste i pyszne są potrawy orientalne.