Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Autor: Teresa Kropidłowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

180 gramów

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki.

Krok 2

Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą.

Krok 5

Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.

Krok 6

Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku.

Krok 7

Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z udek kurczaka z sosem z fety i paprykiSteki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Nietypowe połączenia smakowe, często okazują się być zaskakująco dobre. Zazwyczaj antrykotem nazywane jest mięso wołowe. Z języka francuskiego entrecôte oznacza międzyżebrze. W tym przepisie użyte jest jednak mięso z kurczaka, a dokładniej udko, jedna z jego najbardziej lubianych części – pyszna porcja mięsa, a znacznie tańsza od wołowiny. Aby mięso z kurczaka przypominało prawdziwy stek, należy usunąć z niego kość. Kurczaka musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Ciekawym dodatkiem do niego będzie żółta fasolka szparagowa, którą po ugotowaniu usmażysz na patelni wraz z boczkiem. Oczywiście użyć możesz tej zielonej, gdyż niewiele różnią się smakiem. Dzięki takiemu połączeniu przejmie ona wędzony aromat boczku. Tę prawdziwie mięsną ucztę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki lub nieco bardziej kaloryczne frytki.