Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Autor: Teresa Kropidłowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

180 gramów

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki.

Krok 2

Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą.

Krok 5

Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.

Krok 6

Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku.

Krok 7

Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z udek kurczaka z sosem z fety i paprykiSteki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Nietypowe połączenia smakowe, często okazują się być zaskakująco dobre. Zazwyczaj antrykotem nazywane jest mięso wołowe. Z języka francuskiego entrecôte oznacza międzyżebrze. W tym przepisie użyte jest jednak mięso z kurczaka, a dokładniej udko, jedna z jego najbardziej lubianych części – pyszna porcja mięsa, a znacznie tańsza od wołowiny. Aby mięso z kurczaka przypominało prawdziwy stek, należy usunąć z niego kość. Kurczaka musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Ciekawym dodatkiem do niego będzie żółta fasolka szparagowa, którą po ugotowaniu usmażysz na patelni wraz z boczkiem. Oczywiście użyć możesz tej zielonej, gdyż niewiele różnią się smakiem. Dzięki takiemu połączeniu przejmie ona wędzony aromat boczku. Tę prawdziwie mięsną ucztę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki lub nieco bardziej kaloryczne frytki.