Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
180 gramów
2 sztuki
8 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki.
Krok 2
Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Krok 3
W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko.
Krok 4
Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą.
Krok 5
Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.
Krok 6
Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku.
Krok 7
Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki
Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki
Nietypowe połączenia smakowe, często okazują się być zaskakująco dobre. Zazwyczaj antrykotem nazywane jest mięso wołowe. Z języka francuskiego entrecôte oznacza międzyżebrze. W tym przepisie użyte jest jednak mięso z kurczaka, a dokładniej udko, jedna z jego najbardziej lubianych części – pyszna porcja mięsa, a znacznie tańsza od wołowiny. Aby mięso z kurczaka przypominało prawdziwy stek, należy usunąć z niego kość. Kurczaka musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Ciekawym dodatkiem do niego będzie żółta fasolka szparagowa, którą po ugotowaniu usmażysz na patelni wraz z boczkiem. Oczywiście użyć możesz tej zielonej, gdyż niewiele różnią się smakiem. Dzięki takiemu połączeniu przejmie ona wędzony aromat boczku. Tę prawdziwie mięsną ucztę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki lub nieco bardziej kaloryczne frytki.



































