Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Autor: Teresa Kropidłowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

180 gramów

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki.

Krok 2

Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą.

Krok 5

Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.

Krok 6

Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku.

Krok 7

Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z udek kurczaka z sosem z fety i paprykiSteki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Nietypowe połączenia smakowe, często okazują się być zaskakująco dobre. Zazwyczaj antrykotem nazywane jest mięso wołowe. Z języka francuskiego entrecôte oznacza międzyżebrze. W tym przepisie użyte jest jednak mięso z kurczaka, a dokładniej udko, jedna z jego najbardziej lubianych części – pyszna porcja mięsa, a znacznie tańsza od wołowiny. Aby mięso z kurczaka przypominało prawdziwy stek, należy usunąć z niego kość. Kurczaka musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Ciekawym dodatkiem do niego będzie żółta fasolka szparagowa, którą po ugotowaniu usmażysz na patelni wraz z boczkiem. Oczywiście użyć możesz tej zielonej, gdyż niewiele różnią się smakiem. Dzięki takiemu połączeniu przejmie ona wędzony aromat boczku. Tę prawdziwie mięsną ucztę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki lub nieco bardziej kaloryczne frytki.