Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
180 gramów
2 sztuki
8 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki.
Krok 2
Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Krok 3
W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko.
Krok 4
Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą.
Krok 5
Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.
Krok 6
Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku.
Krok 7
Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki
Nietypowe połączenia smakowe, często okazują się być zaskakująco dobre. Zazwyczaj antrykotem nazywane jest mięso wołowe. Z języka francuskiego entrecôte oznacza międzyżebrze. W tym przepisie użyte jest jednak mięso z kurczaka, a dokładniej udko, jedna z jego najbardziej lubianych części – pyszna porcja mięsa, a znacznie tańsza od wołowiny. Aby mięso z kurczaka przypominało prawdziwy stek, należy usunąć z niego kość. Kurczaka musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Ciekawym dodatkiem do niego będzie żółta fasolka szparagowa, którą po ugotowaniu usmażysz na patelni wraz z boczkiem. Oczywiście użyć możesz tej zielonej, gdyż niewiele różnią się smakiem. Dzięki takiemu połączeniu przejmie ona wędzony aromat boczku. Tę prawdziwie mięsną ucztę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki lub nieco bardziej kaloryczne frytki.