
Składniki
600 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
50 mililitrów
100 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, wino, oliwę oraz sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.
Krok 2
Rybę opłucz i pokrój na porcje, a następnie obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby się zamarynowała.
Krok 3
Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami oraz sosem Worcester. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Na rozłożoną folię nałóż wzdłuż masło. Zawiń w folię i nadaj formę równego wałeczka. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby stężało. Po wyjęciu rozwiń z folii i pokrój w grube talarki.
Krok 5
Zamarynowaną rybę ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przenieś i ułóż na rozgrzanym grillu – smaż z jednej strony 8 minut pod przykryciem. Gotową rybę podawaj ze świeżą sałatą oraz ziołowym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany karmazyn z masłem ziołowym
Oto ryba, która nie jest zbyt popularną pozycją w naszym menu. Czas to zmienić, ponieważ filet z karmazyna cechuje się wyśmienitym mięsem o delikatnym smaku. Podany z masłem ziołowym karmazyn zyskuje niezrównany aromat i zamienia się w danie, od którego wręcz nie można się oderwać.
Dla kogo?
Zapoznaj się z filetem z karmazyna. Przepis przypadnie do gustu osobom, które szukają ciekawych patentów na podanie ryby. Na początek przygotuj marynatę z białego wytrawnego wina, oliwy i soku z cytryny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Natrzyj nią podzielony na kawałki filet z karmazyna i odstaw w chłodne miejsce.
Na jaką okazję?
Karmazyn jest rybą morską o wyjątkowo delikatnym, wybornym białym mięsie. Podany z masłem ziołowym będzie znakomitym daniem na wykwintny obiad lub kolację. Ten przepis na filet z karmazyna warto zapamiętać!
Czy wiesz, że?
Miękkie masło połącz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, oregano oraz sosem Worcester. Ostatni ze składników, zawierający m.in. ocet winny i melasę, nada potrawie wyrazisty, odrobinę korzenny smak. O czym jeszcze trzeba pamiętać podczas pracy nad przepisem na karmazyna? Rozłóż spory kawałek folii aluminiowej, nasmaruj warstwą masła, po czym zwiń w kształt wałka i umieść w lodówce. Gdy tłuszcz stwardnieje, pokrój filety z karmazyna w grube plastry. Rybę ułóż na pergaminie i smaż na grillu z obu stron, najlepiej pod przykryciem.
Dla urozmaicenia:
Rybę karmazyn podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z talarkiem masła i świeżą sałatą. Przyrządź wyśmienitą potrawę z naszym przepisem na grillowanego karmazyna z masłem ziołowym. Koniecznie podziel się opinią na jej temat w komentarzu.


































