Karmazyn z grilla - przepis na filet z karmazyna | Przepisy.pl

Grillowany karmazyn z masłem ziołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

50 mililitrów

100 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, wino, oliwę oraz sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.

Krok 2

Rybę opłucz i pokrój na porcje, a następnie obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby się zamarynowała.

Krok 3

Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami oraz sosem Worcester. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Na rozłożoną folię nałóż wzdłuż masło. Zawiń w folię i nadaj formę równego wałeczka. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby stężało. Po wyjęciu rozwiń z folii i pokrój w grube talarki.

Krok 5

Zamarynowaną rybę ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przenieś i ułóż na rozgrzanym grillu – smaż z jednej strony 8 minut pod przykryciem. Gotową rybę podawaj ze świeżą sałatą oraz ziołowym masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany karmazyn z masłem ziołowymGrillowany karmazyn z masłem ziołowym

Karmazyn jest rybą morską o wyjątkowo delikatnym, wybornym białym mięsie. Podany z masłem ziołowym będzie znakomitym daniem na wykwintny obiad lub kolację. Na początek przygotuj marynatę z białego wytrawnego wina, oliwy i soku z cytryny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Natrzyj nią podzielony na kawałki filet z karmazyna i odstaw w chłodne miejsce. Miękkie masło połącz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, oregano oraz sosem Worcester. Ostatni ze składników, zawierający m.in. ocet winny i melasę, nada potrawie wyrazisty, odrobinę korzenny smak. Rozłóż spory kawałek folii aluminiowej, nasmaruj warstwą masła, po czym zwiń w kształt wałka i umieść w lodówce. Gdy tłuszcz stwardnieje, pokrój go w grube plastry. Rybę ułóż na pergaminie i smaż na grillu z obu stron, najlepiej pod przykryciem. Podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu z talarkiem masła i świeżą sałatą. Przyrządź wyśmienitą potrawę z naszym przepisem na grillowanego karmazyna z masłem ziołowym. Koniecznie podziel się opinią na jej temat w komentarzu.