Karmazyn z grilla - przepis na filet z karmazyna | Przepisy.pl pixel

Grillowany karmazyn z masłem ziołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

50 mililitrów

100 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, wino, oliwę oraz sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.

Krok 2

Rybę opłucz i pokrój na porcje, a następnie obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby się zamarynowała.

Krok 3

Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami oraz sosem Worcester. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Na rozłożoną folię nałóż wzdłuż masło. Zawiń w folię i nadaj formę równego wałeczka. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby stężało. Po wyjęciu rozwiń z folii i pokrój w grube talarki.

Krok 5

Zamarynowaną rybę ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przenieś i ułóż na rozgrzanym grillu – smaż z jednej strony 8 minut pod przykryciem. Gotową rybę podawaj ze świeżą sałatą oraz ziołowym masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany karmazyn z masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany karmazyn z masłem ziołowymGrillowany karmazyn z masłem ziołowym

Karmazyn jest rybą morską o wyjątkowo delikatnym, wybornym białym mięsie. Podany z masłem ziołowym będzie znakomitym daniem na wykwintny obiad lub kolację. Na początek przygotuj marynatę z białego wytrawnego wina, oliwy i soku z cytryny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Natrzyj nią podzielony na kawałki filet z karmazyna i odstaw w chłodne miejsce. Miękkie masło połącz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, oregano oraz sosem Worcester. Ostatni ze składników, zawierający m.in. ocet winny i melasę, nada potrawie wyrazisty, odrobinę korzenny smak. Rozłóż spory kawałek folii aluminiowej, nasmaruj warstwą masła, po czym zwiń w kształt wałka i umieść w lodówce. Gdy tłuszcz stwardnieje, pokrój go w grube plastry. Rybę ułóż na pergaminie i smaż na grillu z obu stron, najlepiej pod przykryciem. Podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu z talarkiem masła i świeżą sałatą. Przyrządź wyśmienitą potrawę z naszym przepisem na grillowanego karmazyna z masłem ziołowym. Koniecznie podziel się opinią na jej temat w komentarzu.