Składniki
600 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
50 mililitrów
100 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, wino, oliwę oraz sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.
Krok 2
Rybę opłucz i pokrój na porcje, a następnie obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby się zamarynowała.
Krok 3
Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami oraz sosem Worcester. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Na rozłożoną folię nałóż wzdłuż masło. Zawiń w folię i nadaj formę równego wałeczka. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby stężało. Po wyjęciu rozwiń z folii i pokrój w grube talarki.
Krok 5
Zamarynowaną rybę ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przenieś i ułóż na rozgrzanym grillu – smaż z jednej strony 8 minut pod przykryciem. Gotową rybę podawaj ze świeżą sałatą oraz ziołowym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuZimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany karmazyn z masłem ziołowym
Karmazyn jest rybą morską o wyjątkowo delikatnym, wybornym białym mięsie. Podany z masłem ziołowym będzie znakomitym daniem na wykwintny obiad lub kolację. Na początek przygotuj marynatę z białego wytrawnego wina, oliwy i soku z cytryny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Natrzyj nią podzielony na kawałki filet z karmazyna i odstaw w chłodne miejsce. Miękkie masło połącz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, oregano oraz sosem Worcester. Ostatni ze składników, zawierający m.in. ocet winny i melasę, nada potrawie wyrazisty, odrobinę korzenny smak. Rozłóż spory kawałek folii aluminiowej, nasmaruj warstwą masła, po czym zwiń w kształt wałka i umieść w lodówce. Gdy tłuszcz stwardnieje, pokrój go w grube plastry. Rybę ułóż na pergaminie i smaż na grillu z obu stron, najlepiej pod przykryciem. Podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu z talarkiem masła i świeżą sałatą. Przyrządź wyśmienitą potrawę z naszym przepisem na grillowanego karmazyna z masłem ziołowym. Koniecznie podziel się opinią na jej temat w komentarzu.