Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ostrą papryczką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cukinia faszerowana

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

5

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

2 sztuki

20 gramów

1 litr

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

cukinie myjem,obieramy,kroimy wzdłuż,wydrążamy łyżeczką miąższ,solimy

Krok 2

ryż gotujemy ok 25 minut w osolonej wodzie z dodatkiem vegety i koncentaratu pomidorowego

Krok 3

mięso mielone i cebule smażymy na oleju,

Krok 4

ryż z mięsem i cebulką mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,papryką ostrą,dodajemy do tego pokrojoną w drobne kawałeczki paprykę czerwoną

Krok 5

na blachę wykładamy cukinie,nakładamy do nich farszu,sypiemy z wierzchu startym serem żółtym

Krok 6

sok pomidorowy wlewamy do ganka,gotujemy 10 min,przyprawiamy solą,pieprzem,papryką ostrą,vegetą(sos)

Krok 7

cukinie podlewamy sosem,tak aby ją zakrył,zapiekamy ok.1 godz 200 stopni C (część sosu możemy zostawić do polewania cukini z wierzchu) (można też cukinie przykryć folią aluminiową)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Jeśli szukasz inspiracji na danie z cukinią w roli głównej, dobrą propozycją będzie faszerowana wersja tego warzywa. Można je nadziewać rozmaitymi kombinacjami składników – stanowić może zatem zarówno danie mięsne, jak i wegetariańskie. Zanim jednak przejdziesz do przygotowywania farszu, starannie przygotuj cukinię. Umyj ją pod bieżącą wodą, przekrój na pół i wydrąż jej miąższ. Dzięki takim zabiegom będzie idealna do zapiekania. Farsz, proponowany w tym przepisie, możesz dowolnie modyfikować. Spróbuj np. zamienić mięso mielone czerwoną soczewicą. Ostrą paprykę zastąpisz czosnkiem granulowanym. Gotowe faszerowane cukinie możesz skropić oliwą z oliwek albo polać dipem koperkowym lub czosnkowym. Ostatni z wymienionych dodatków łatwo przygotujesz, mieszając ze sobą przyprawy, czosnek i majonez lub jogurt naturalny. Do gotowej potrawy pasować będzie ryż lub pieczone w piekarniku ziemniaki. Możesz je przystroić natką pietruszki lub inną zieleniną. Sprawdź nasz prosty przepis na tę efektowną potrawę.