Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ostrą papryczką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

5

14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

2 sztuki

20 gramów

1 litr

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

cukinie myjem,obieramy,kroimy wzdłuż,wydrążamy łyżeczką miąższ,solimy

Krok 2

ryż gotujemy ok 25 minut w osolonej wodzie z dodatkiem vegety i koncentaratu pomidorowego

Krok 3

mięso mielone i cebule smażymy na oleju,

Krok 4

ryż z mięsem i cebulką mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,papryką ostrą,dodajemy do tego pokrojoną w drobne kawałeczki paprykę czerwoną

Krok 5

na blachę wykładamy cukinie,nakładamy do nich farszu,sypiemy z wierzchu startym serem żółtym

Krok 6

sok pomidorowy wlewamy do ganka,gotujemy 10 min,przyprawiamy solą,pieprzem,papryką ostrą,vegetą(sos)

Krok 7

cukinie podlewamy sosem,tak aby ją zakrył,zapiekamy ok.1 godz 200 stopni C (część sosu możemy zostawić do polewania cukini z wierzchu) (można też cukinie przykryć folią aluminiową)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Jeśli szukasz inspiracji na danie z cukinią w roli głównej, dobrą propozycją będzie faszerowana wersja tego warzywa. Można je nadziewać rozmaitymi kombinacjami składników – stanowić może zatem zarówno danie mięsne, jak i wegetariańskie. Zanim jednak przejdziesz do przygotowywania farszu, starannie przygotuj cukinię. Umyj ją pod bieżącą wodą, przekrój na pół i wydrąż jej miąższ. Dzięki takim zabiegom będzie idealna do zapiekania. Farsz, proponowany w tym przepisie, możesz dowolnie modyfikować. Spróbuj np. zamienić mięso mielone czerwoną soczewicą. Ostrą paprykę zastąpisz czosnkiem granulowanym. Gotowe faszerowane cukinie możesz skropić oliwą z oliwek albo polać dipem koperkowym lub czosnkowym. Ostatni z wymienionych dodatków łatwo przygotujesz, mieszając ze sobą przyprawy, czosnek i majonez lub jogurt naturalny. Do gotowej potrawy pasować będzie ryż lub pieczone w piekarniku ziemniaki. Możesz je przystroić natką pietruszki lub inną zieleniną. Sprawdź nasz prosty przepis na tę efektowną potrawę.