Składniki
2 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 szklanki
null
2 sztuki
2 szklanki
200 gramów
2 opakowania
null
20 sztuk
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście kukurydzy zalej ciepłą wodą, obciąż talerzem i odstaw na przynajmniej trzy godziny.
Krok 2
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, papryki w paski, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i kuminem.
Krok 3
Dodaj paprykę, podsmaż, po czym zalej pomidorami i gotuj do czasu, gdy płyn odparuje, a sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Krok 4
Do mąki wlej bulion i wyrób masę. W osobnym naczyniu rozetrzyj tłuszcz i połącz go z masą.
Krok 5
Liście odsącz z wody. Na każdy liść nałóż ok. 2 łyżki masy kukurydzianej i rozsmaruj ją. Dodaj łyżkę sosu i kawałki kurczaka.
Krok 6
Zwiń boki, dolną część liścia, a na końcu górną tak, by powstała paczuszka. Zwiąż ją sznurkiem.
Krok 7
Liście ułóż ciasno i pionowo w górnej części naczynia do gotowania na parze. Każdą partię gotuj przez około 50 minut. Tamale są gotowe, jeśli po rozwinięciu masa łatwo odchodzi od liścia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej