Tamale z pomidorami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tamale z pomidorami i kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 szklanki

null

2 sztuki

2 szklanki

200 gramów

2 opakowania

null

20 sztuk

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście kukurydzy zalej ciepłą wodą, obciąż talerzem i odstaw na przynajmniej trzy godziny.

Krok 2

Piersi kurczaka pokrój w kostkę, papryki w paski, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i kuminem.

Krok 3

Dodaj paprykę, podsmaż, po czym zalej pomidorami i gotuj do czasu, gdy płyn odparuje, a sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Krok 4

Do mąki wlej bulion i wyrób masę. W osobnym naczyniu rozetrzyj tłuszcz i połącz go z masą.

Krok 5

Liście odsącz z wody. Na każdy liść nałóż ok. 2 łyżki masy kukurydzianej i rozsmaruj ją. Dodaj łyżkę sosu i kawałki kurczaka.

Krok 6

Zwiń boki, dolną część liścia, a na końcu górną tak, by powstała paczuszka. Zwiąż ją sznurkiem.

Krok 7

Liście ułóż ciasno i pionowo w górnej części naczynia do gotowania na parze. Każdą partię gotuj przez około 50 minut. Tamale są gotowe, jeśli po rozwinięciu masa łatwo odchodzi od liścia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tamale z pomidorami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej