Każdy chce, żeby zakupione lub wyhodowane warzywa były jędrne i świeże przez długi czas. Jak wygląda to w przypadku papryki? Kluczowe jest przechowywanie, które odpowiada za pyszny smak i świeżość warzyw. Zastanawiacie się, gdzie umieścić paprykę na zimę? Nie wiecie, jak przechowywać ją w sezonie? Zostańcie z nami! Zdradzamy kilka wskazówek, które pomogą Wam cieszyć się pyszną papryką przez cały rok.

Gdzie przechowywać paprykę?

Czynnikiem, który wpływa na świeżość warzyw, jest niska temperatura. Zastanówcie się, czy w Waszym domu znajdzie się pomieszczenie, w którym jest chłodniej. Może być to piwnica lub spiżarnia. Temperatura sprzyjająca przechowywaniu warzyw, nie powinna przekraczać 12 stopni Celsjusza.

Dobrze sprawdzi się również lodówka, która odpowiada za chłodzenie produktów. Dzięki temu urządzeniu będziecie mogli cieszyć się świeżą papryką nawet do dwóch tygodni! Chcecie, żeby warzywa zostały z Wami na jeszcze dłużej? Pomocna może okazać się również zamrażarka, w której papryka może być przechowywana przez około 7 miesięcy.

Jak przechowywać paprykę?

Wiecie już, które miejsca pomogą Wam utrzymać świeżość papryki. Nie zapominajcie jednak o sposobie pakowania warzyw, ponieważ on również jest bardzo istotny.

Jeżeli chcecie przechowywać paprykę w spiżarni lub piwnicy, to warto przykryć ją wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Ta czynność pozwoli opóźnić proces więdnięcia warzywa.

Zdecydowaliście się na przechowywanie papryki w lodówce? Koniecznie zaopatrzcie się w foliowe woreczki, do których włożycie warzywo. Zadbajcie również o właściwą temperaturę w urządzeniu, nie powinna być niższa niż 8 stopni Celsjusza.

Przechowywanie papryki w zamrażarce to również nie lada wyzwanie! Wybierając tę opcję, musicie liczyć się z tym, że warzywo może utracić jędrność, ale nie smak! Warto więc zrobić wszystko, żeby papryka pozostała w jak najlepszej kondycji. Pokrójcie warzywo, usuńcie gniazda nasienne, przesypcie kawałki do pudełek plastikowych i schowajcie je do zamrażarki.

Przechowywanie papryki na zimę

Jak cieszyć się pyszną papryką w zimie? Świetnym sposobem będzie zamrożenie tego warzywa. Musicie jednak pamiętać, że papryka poddana temu procesowi, może utracić jędrność. Jednak nic straconego! Mrożona papryka świetnie sprawdzi się do wielu znakomitych potraw. Możecie przygotować z niej rozgrzewające zupy oraz aromatyczne sosy.

Jeżeli nie chcecie mrozić papryki, to przygotowaliśmy dla Was kolejną alternatywę. Nic nie sprawdza się w zimie lepiej od pysznych przetworów z warzyw! Możecie przygotować pieczoną lub kiszoną paprykę w słoikach. To naprawdę świetna opcja, która umili Wam chłodne dni.

Dania z papryki – nasze propozycje

Jak przechować świeżą paprykę? To już wiecie! Czas zabrać się za pyszne dania, które możecie wykonać przy pomocy tego warzywa. Nasze propozycje z pewnością Wam zasmakują.

Jakie danie sprawdzi się na chłodny, zimowy wieczór? Oczywiście, że zupa krem z pieczonej papryki. To rozgrzewający posiłek, który zajmie Wam niecałą godzinę. Doskonale smakuje z chrupiącymi grzankami!

Szukacie alternatywy dla ketchupu i sosu czosnkowego? Przychodzimy z pomocą! Każdy skusi się na dip paprykowy, który znakomicie sprawdzi się do chipsów i nachosów.

Szybkie i proste danie? To zdecydowanie sałatka z grillowanych papryk. Pyszna, aromatyczna i łatwo znikająca z talerza! Koniecznie spróbujcie przygotować nasze propozycje w domu i cieszcie się możliwościami, jakie daje Wam świeża papryka.