Makaron spaghetti z kurczakiem i dojrzałymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem

Autor: Asia Kwaśniewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu al dente .

Krok 2

Kurczaka, pieczarki, pomidora, cebulę pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć w garnku razem z pieczarkami i pomidorem . Dodać wody aby się dogotowało do końca. Gotować na małym ogniu ok 15-20minut.

Krok 3

Z 2 łyżek koncentratu, 2 łyżek mąki i polowy szklanki wody zrobić zaklepkę i dodać do kurczaka. Gotując na małym ogniu ciągle mieszać po chwili dodać resztę koncentratu ze słoika i przyprawy. Sos gotowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Harataniec
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiemMakaron z kurczakiem

Smakowite spaghetti z kawałkami kurczaka duszonego w sosie z dojrzałych pomidorów i pieczarek to propozycja na romantyczną kolację we dwoje albo obiad dla całej rodziny. Jeśli lubisz pachnącą ziołami włoską kuchnię, która bywa kojarzona z daniami makaronowymi, spodoba Ci się ten przepis. Makaron możesz, oczywiście, zmieniać i w zależności od tego, na jaki jego rodzaj masz w danym dniu ochotę, serwować danie również z innymi, np. penne (rurkami), fusilli (świderkami) czy tagliatelle (wstążkami) itd. Doskonale sprawdzi się też ten, który wykonany został z mąki razowej. Proponowany sos, którym polewa się potrawę, jest bardzo gęsty i dlatego też dania nie serwuje się zazwyczaj z dodatkiem sera, ale jeśli nie wyobrażasz sobie makaronu bez niego, możesz posypać potrawę niewielką ilością parmezanu. Danie można przyozdobić świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Zapoznaj się z przepisem i wypróbuj jego wyjątkowy smak.