Krem kataloński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem kataloński

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

21

heart
241 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

526 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 gramów

850 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce rozetrzyj żółtka i 150 g cukru.

Krem kataloński - Krok 1

Krok 2

W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cynamonem i skórką cytrynową. Trzymaj przez kilka minut na małym ogniu.

Krem kataloński - Krok 2

Krok 3

Wyjmij z mleka skórkę cytrynową, stopniowo wlewaj mleko do miski z roztartymi z cukrem żółtkami, cały czas mieszając.

Krem kataloński - Krok 3

Krok 4

Mąkę kukurydzianą rozmieszaj ze pozostałym mlekiem (100 ml), dolej do miski z resztą składników. Całość przelej do garnka, postaw na ogniu i zdejmij, gdy tylko mleko zacznie lekko „mrugać”. Mleko cały czas mieszaj.

Krem kataloński - Krok 4

Krok 5

Przelej zawartość garnka do jednej miski lub kilku małych miseczek. Odstaw, niech krem wystygnie i stężeje.

Krem kataloński - Krok 5

Krok 6

Wierzch kremu posyp pozostałym cukrem i skarmelizuj go, wsadzając na chwilę pod piekarnikowy grill lub używając specjalnego palnika do karmelizacji.

Krem kataloński - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej