Krem kataloński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem kataloński

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

21

heart
241 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 gramów

850 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce rozetrzyj żółtka i 150 g cukru.

Krem kataloński - Krok 1

Krok 2

W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cynamonem i skórką cytrynową. Trzymaj przez kilka minut na małym ogniu.

Krem kataloński - Krok 2

Krok 3

Wyjmij z mleka skórkę cytrynową, stopniowo wlewaj mleko do miski z roztartymi z cukrem żółtkami, cały czas mieszając.

Krem kataloński - Krok 3

Krok 4

Mąkę kukurydzianą rozmieszaj ze pozostałym mlekiem (100 ml), dolej do miski z resztą składników. Całość przelej do garnka, postaw na ogniu i zdejmij, gdy tylko mleko zacznie lekko „mrugać”. Mleko cały czas mieszaj.

Krem kataloński - Krok 4

Krok 5

Przelej zawartość garnka do jednej miski lub kilku małych miseczek. Odstaw, niech krem wystygnie i stężeje.

Krem kataloński - Krok 5

Krok 6

Wierzch kremu posyp pozostałym cukrem i skarmelizuj go, wsadzając na chwilę pod piekarnikowy grill lub używając specjalnego palnika do karmelizacji.

Krem kataloński - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem kataloński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej