
Składniki
6 sztuk
200 gramów
850 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce rozetrzyj żółtka i 150 g cukru.

Krok 2
W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cynamonem i skórką cytrynową. Trzymaj przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 3
Wyjmij z mleka skórkę cytrynową, stopniowo wlewaj mleko do miski z roztartymi z cukrem żółtkami, cały czas mieszając.

Krok 4
Mąkę kukurydzianą rozmieszaj ze pozostałym mlekiem (100 ml), dolej do miski z resztą składników. Całość przelej do garnka, postaw na ogniu i zdejmij, gdy tylko mleko zacznie lekko „mrugać”. Mleko cały czas mieszaj.

Krok 5
Przelej zawartość garnka do jednej miski lub kilku małych miseczek. Odstaw, niech krem wystygnie i stężeje.

Krok 6
Wierzch kremu posyp pozostałym cukrem i skarmelizuj go, wsadzając na chwilę pod piekarnikowy grill lub używając specjalnego palnika do karmelizacji.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























