
Składniki
6 sztuk
200 gramów
850 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce rozetrzyj żółtka i 150 g cukru.

Krok 2
W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cynamonem i skórką cytrynową. Trzymaj przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 3
Wyjmij z mleka skórkę cytrynową, stopniowo wlewaj mleko do miski z roztartymi z cukrem żółtkami, cały czas mieszając.

Krok 4
Mąkę kukurydzianą rozmieszaj ze pozostałym mlekiem (100 ml), dolej do miski z resztą składników. Całość przelej do garnka, postaw na ogniu i zdejmij, gdy tylko mleko zacznie lekko „mrugać”. Mleko cały czas mieszaj.

Krok 5
Przelej zawartość garnka do jednej miski lub kilku małych miseczek. Odstaw, niech krem wystygnie i stężeje.

Krok 6
Wierzch kremu posyp pozostałym cukrem i skarmelizuj go, wsadzając na chwilę pod piekarnikowy grill lub używając specjalnego palnika do karmelizacji.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej