
Składniki
6 sztuk
200 gramów
850 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce rozetrzyj żółtka i 150 g cukru.

Krok 2
W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cynamonem i skórką cytrynową. Trzymaj przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 3
Wyjmij z mleka skórkę cytrynową, stopniowo wlewaj mleko do miski z roztartymi z cukrem żółtkami, cały czas mieszając.

Krok 4
Mąkę kukurydzianą rozmieszaj ze pozostałym mlekiem (100 ml), dolej do miski z resztą składników. Całość przelej do garnka, postaw na ogniu i zdejmij, gdy tylko mleko zacznie lekko „mrugać”. Mleko cały czas mieszaj.

Krok 5
Przelej zawartość garnka do jednej miski lub kilku małych miseczek. Odstaw, niech krem wystygnie i stężeje.

Krok 6
Wierzch kremu posyp pozostałym cukrem i skarmelizuj go, wsadzając na chwilę pod piekarnikowy grill lub używając specjalnego palnika do karmelizacji.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej