
Składniki
1 kilogram
2 szklanki
1 sztuka
125 gramów
4 sztuki
3 kilogramy
1 szklanka
50 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.
Krok 2
Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej