
Składniki
1 kilogram
2 szklanki
1 sztuka
125 gramów
4 sztuki
3 kilogramy
1 szklanka
50 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.
Krok 2
Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























