Kopytka z twarogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z twarogiem

Autor: halina andrałojć

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 szklanki

1 sztuka

125 gramów

4 sztuki

3 kilogramy

1 szklanka

50 dekagramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.

Krok 2

Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej