Kopytka z twarogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z twarogiem

Autor: halina andrałojć

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 szklanki

1 sztuka

125 gramów

4 sztuki

3 kilogramy

1 szklanka

50 dekagramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.

Krok 2

Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej