PRZEPISY.PL

Kopytka z twarogiem

  • 30
  • 5
  • Łatwe
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • ziemniaki1 kg
  • twaróg półtłusty 50 dkg
  • jaja4 szt
  • średniej wielkości cebula1 szt
  • mąka pszenna2 szklanki
  • jogurt grecki1 szklanka
  • dżem owocowy2 łyżki
  • zimna woda3 kg
  • masło125 g
    • Krok 1

      Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.
    • Krok 2

      Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    15
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe
    65
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe
    255
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Średnie
    144
    osoby dodały do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe