Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

i rydzami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

15 sztuk

250 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i wystudź. Następnie pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, grzyby natomiast pokrój w plastry.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - Krok 1

Krok 2

W rondelku przesmaż posiekaną jedną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Na suchej, rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony boczek, dodaj drugą posiekaną cebulę oraz grzyby i pieprz – smaż chwilę. Wlej szklankę wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Wystudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj przygotowany grzybowy sos z boczkiem, połowę śmietanowego sosu i wymieszaj.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki polej pozostałym białym sosem i posyp startym oscypkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowa zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli rydze nie są dostępne w Twojej okolicy, użyj innych leśnych, równie atrakcyjnych grzybów lub zwykłych pieczarek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka bolońska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemZapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Rydz jest jednym z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Okres jego występowania to przełom lata i jesieni, a najłatwiej rozpoznać ten gatunek po charakterystycznym rudym kapeluszu. Takie grzyby będą wybornym dodatkiem do ziemniaczanej zapiekanki z boczkiem – jej przygotowanie rozpocznij od obrania i ugotowania do miękkości kilku większych ziemniaków. Gdy nieco przestygną, potnij je w grube plastry i odstaw. Wędzony boczek oraz białą cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj oczyszczone i posiekane grzyby. Całość zalej wodą, wsyp mieszankę przypraw przeznaczoną do lasagne, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. W rondlu z grubym dnem podsmaż pokrojoną cebulę i połącz z gęstą kwaśną śmietaną. Połowę powstałego w ten sposób sosu wymieszaj z ziemniakami oraz grzybami z boczkiem. Następnie przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, polej jasnym sosem i posyp startym oscypkiem. Piecz do momentu, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Przekonaj się, jakie to pyszne.