Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
i rydzami
łatwe
465 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
15 sztuk
250 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i wystudź. Następnie pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, grzyby natomiast pokrój w plastry.

Krok 2
W rondelku przesmaż posiekaną jedną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.

Krok 3
Na suchej, rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony boczek, dodaj drugą posiekaną cebulę oraz grzyby i pieprz – smaż chwilę. Wlej szklankę wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Wystudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj przygotowany grzybowy sos z boczkiem, połowę śmietanowego sosu i wymieszaj.

Krok 4
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki polej pozostałym białym sosem i posyp startym oscypkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowa zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.


Dobra rada:
Jeśli rydze nie są dostępne w Twojej okolicy, użyj innych leśnych, równie atrakcyjnych grzybów lub zwykłych pieczarek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Rydz jest jednym z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Okres jego występowania to przełom lata i jesieni, a najłatwiej rozpoznać ten gatunek po charakterystycznym rudym kapeluszu. Takie grzyby będą wybornym dodatkiem do ziemniaczanej zapiekanki z boczkiem – jej przygotowanie rozpocznij od obrania i ugotowania do miękkości kilku większych ziemniaków. Gdy nieco przestygną, potnij je w grube plastry i odstaw. Wędzony boczek oraz białą cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj oczyszczone i posiekane grzyby. Całość zalej wodą, wsyp mieszankę przypraw przeznaczoną do lasagne, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. W rondlu z grubym dnem podsmaż pokrojoną cebulę i połącz z gęstą kwaśną śmietaną. Połowę powstałego w ten sposób sosu wymieszaj z ziemniakami oraz grzybami z boczkiem. Następnie przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, polej jasnym sosem i posyp startym oscypkiem. Piecz do momentu, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Przekonaj się, jakie to pyszne.