Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

i rydzami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

15 sztuk

250 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i wystudź. Następnie pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, grzyby natomiast pokrój w plastry.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - Krok 1

Krok 2

W rondelku przesmaż posiekaną jedną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Na suchej, rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony boczek, dodaj drugą posiekaną cebulę oraz grzyby i pieprz – smaż chwilę. Wlej szklankę wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Wystudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj przygotowany grzybowy sos z boczkiem, połowę śmietanowego sosu i wymieszaj.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki polej pozostałym białym sosem i posyp startym oscypkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowa zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli rydze nie są dostępne w Twojej okolicy, użyj innych leśnych, równie atrakcyjnych grzybów lub zwykłych pieczarek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemZapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Rydz jest jednym z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Okres jego występowania to przełom lata i jesieni, a najłatwiej rozpoznać ten gatunek po charakterystycznym rudym kapeluszu. Takie grzyby będą wybornym dodatkiem do ziemniaczanej zapiekanki z boczkiem – jej przygotowanie rozpocznij od obrania i ugotowania do miękkości kilku większych ziemniaków. Gdy nieco przestygną, potnij je w grube plastry i odstaw. Wędzony boczek oraz białą cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj oczyszczone i posiekane grzyby. Całość zalej wodą, wsyp mieszankę przypraw przeznaczoną do lasagne, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. W rondlu z grubym dnem podsmaż pokrojoną cebulę i połącz z gęstą kwaśną śmietaną. Połowę powstałego w ten sposób sosu wymieszaj z ziemniakami oraz grzybami z boczkiem. Następnie przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, polej jasnym sosem i posyp startym oscypkiem. Piecz do momentu, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Przekonaj się, jakie to pyszne.