Ciasto z cukinii

i mąki gryczanej

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

28

157 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

150 gramów

2 sztuki

250 gramów

70 gramów

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, kleik kukurydziany, proszek do pieczenia, sodę, imbir i szczyptę soli.

Ciasto z cukinii - Krok 1

Krok 2

Cukinię obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.

Ciasto z cukinii - Krok 2

Krok 3

Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch.

Ciasto z cukinii - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj ubite jajka, rozpuszczoną Kasię, startą cukinię i rodzynki.

Ciasto z cukinii - Krok 4

Krok 5

Do mokrych składników wsyp suche i ponownie wymieszaj łyżką.

Ciasto z cukinii - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do formy o wymiarach 22 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok. 40 minut.

Ciasto z cukinii - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Luueck

    Magdalena Luueck

    ochydne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z cukiniiCiasto z cukinii

W lecie rozpoczyna się sezon na cukinię, która może być składnikiem wielu apetycznych dań. Przygotujesz z niej nie tylko różnego rodzaju przetwory, aromatyczne zupy kremy czy smażone placuszki, ale również smaczne ciasta. Jednym z nich jest zaproponowane w tym przepisie gryczane z cukinią. Na początek mąkę gryczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem w proszku i kleikiem kukurydzianym, który nada ciastu odpowiedniej, zwartej konsystencji. W drugim naczyniu połącz rodzynki, jajka ubite z cukrem, rozpuszczony tłuszcz oraz startą cukinię skropioną sokiem z cytryny, aby nie straciła koloru. Następnie wsyp do niego wszystkie składniki z pierwszej misy i wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Gotowe ciasto z cukinii i mąki gryczanej to nie tylko dobry sposób na deser, ale także śniadanie na słodko lub podwieczorek. Przekonaj się, jakie łatwe jest jego przygotowanie i podziel się swoją opinią w komentarzu.