Ciasto z cukinii

i mąki gryczanej

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

28

158 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

150 gramów

150 gramów

2 sztuki

250 gramów

70 gramów

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, kleik kukurydziany, proszek do pieczenia, sodę, imbir i szczyptę soli.

Ciasto z cukinii - Krok 1

Krok 2

Cukinię obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.

Ciasto z cukinii - Krok 2

Krok 3

Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch.

Ciasto z cukinii - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj ubite jajka, rozpuszczoną Kasię, startą cukinię i rodzynki.

Ciasto z cukinii - Krok 4

Krok 5

Do mokrych składników wsyp suche i ponownie wymieszaj łyżką.

Ciasto z cukinii - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do formy o wymiarach 22 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok. 40 minut.

Ciasto z cukinii - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Luueck

    Magdalena Luueck , 09.11.2015

    ochydne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z cukiniiCiasto z cukinii

W lecie rozpoczyna się sezon na cukinię, która może być składnikiem wielu apetycznych dań. Przygotujesz z niej nie tylko różnego rodzaju przetwory, aromatyczne zupy kremy czy smażone placuszki, ale również smaczne ciasta. Jednym z nich jest zaproponowane w tym przepisie gryczane z cukinią. Na początek mąkę gryczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem w proszku i kleikiem kukurydzianym, który nada ciastu odpowiedniej, zwartej konsystencji. W drugim naczyniu połącz rodzynki, jajka ubite z cukrem, rozpuszczony tłuszcz oraz startą cukinię skropioną sokiem z cytryny, aby nie straciła koloru. Następnie wsyp do niego wszystkie składniki z pierwszej misy i wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Gotowe ciasto z cukinii i mąki gryczanej to nie tylko dobry sposób na deser, ale także śniadanie na słodko lub podwieczorek. Przekonaj się, jakie łatwe jest jego przygotowanie i podziel się swoją opinią w komentarzu.