Dania z Karpiem Pieczonym
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Karp pieczony
Do tej pory karp gościł na Twoim stole jedynie w wigilijny wieczór? Tym razem, zaskocz swoich bliskich i podaj go jako danie główne podczas np. niedzielnego obiadu. Potrawa ma wiele zalet – jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu i uniwersalna. Pieczony karp doskonale będzie się komponował z ulubionymi warzywami i przyprawami. Możesz do niego dodać cebulę, marchew i pietruszkę, a całość doprawić łyżeczką ostrej papryki lub tymianku. Jeśli lubisz owoce, nic nie stoi na przeszkodzie, by piec go razem z plastrami pomarańczy lub w zalewie cytrynowej. Zanim jednak rozpoczniesz jego przygotowanie, musisz kupić odpowiednią sztukę mięsa. Pamiętaj, by rybę przyrządzać na krótko przed podaniem. Gotowy karp najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i sałatki. Szukasz idealnego dania na wyjątkowe okazje? W takim razie, koniecznie przygotuj karpia pieczonego w pomarańczach. Oprawioną rybę natrzyj pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą. Tak przygotowanego karpia odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z pokruszonym chlebem i oliwą. Gotową mieszanką obłóż dokładnie rybę, ułóż ją w wysmarowanym naczyniu, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Na kilka minut przed końcem pieczenia, wyłóż na karpia plastry pomarańczy. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie ryby w cieście. Sekret tego dania tkwi w farszu, który wykonasz, łącząc ze sobą przysmażoną cebulę z utłuczonymi orzechami (farsz koniecznie dopraw natką pietruszki oraz specjalną przyprawą). Nałożone na rybę ciasto nada jej jeszcze delikatniejszego smaku. Pamiętaj, by posmarować je z wierzchu olejem, dzięki temu podczas pieczenia się zarumieni. Sprawdź nasze przepisy na pieczonego karpia i podawaj go zarówno od święta, jak i na co dzień. Dzięki poradom naszego szefa kuchni, Twoje danie będzie jeszcze lepsze. Zatem do dzieła! Karp w cieście, z paprykowym farszem czy pieczony w pomarańczach? Przygotuj smaczną potrawę i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.