Przepisy na Karpia Pieczonego | Przepisy.pl pixel

Dania z Karpiem Pieczonym

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (3)

Karp pieczony
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Lubisz ryby lub po prostu masz ochotę na danie rybne? Ta propozycja na karpia pieczonego jest dos...
Karp pieczony w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczony karp jest dobrą propozycją nie tylko na wigilijną kolację. Sprawdzi się bowiem również j...
Karp w cieście
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Karp w cieście to efektowna forma podania popularnej ryby wigilijnej. Oprawioną już rybę delikatn...

Ciekawostki i porady

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp pieczonyKarp pieczony

Do tej pory karp gościł na Twoim stole jedynie w wigilijny wieczór? Tym razem, zaskocz swoich bliskich i podaj go jako danie główne podczas np. niedzielnego obiadu. Potrawa ma wiele zalet – jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu i uniwersalna. Pieczony karp doskonale będzie się komponował z ulubionymi warzywami i przyprawami. Możesz do niego dodać cebulę, marchew i pietruszkę, a całość doprawić łyżeczką ostrej papryki lub tymianku. Jeśli lubisz owoce, nic nie stoi na przeszkodzie, by piec go razem z plastrami pomarańczy lub w zalewie cytrynowej. Zanim jednak rozpoczniesz jego przygotowanie, musisz kupić odpowiednią sztukę mięsa. Pamiętaj, by rybę przyrządzać na krótko przed podaniem. Gotowy karp najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i sałatki. Szukasz idealnego dania na wyjątkowe okazje? W takim razie, koniecznie przygotuj karpia pieczonego w pomarańczach. Oprawioną rybę natrzyj pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą. Tak przygotowanego karpia odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z pokruszonym chlebem i oliwą. Gotową mieszanką obłóż dokładnie rybę, ułóż ją w wysmarowanym naczyniu, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Na kilka minut przed końcem pieczenia, wyłóż na karpia plastry pomarańczy. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie ryby w cieście. Sekret tego dania tkwi w farszu, który wykonasz, łącząc ze sobą przysmażoną cebulę z utłuczonymi orzechami (farsz koniecznie dopraw natką pietruszki oraz specjalną przyprawą). Nałożone na rybę ciasto nada jej jeszcze delikatniejszego smaku. Pamiętaj, by posmarować je z wierzchu olejem, dzięki temu podczas pieczenia się zarumieni. Sprawdź nasze przepisy na pieczonego karpia i podawaj go zarówno od święta, jak i na co dzień. Dzięki poradom naszego szefa kuchni, Twoje danie będzie jeszcze lepsze. Zatem do dzieła! Karp w cieście, z  paprykowym farszem czy  pieczony w pomarańczach? Przygotuj smaczną potrawę i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.