Dania z Karpiem Pieczonym
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejKarp pieczony
Do tej pory karp gościł na Twoim stole jedynie w wigilijny wieczór? Tym razem, zaskocz swoich bliskich i podaj go jako danie główne podczas np. niedzielnego obiadu. Potrawa ma wiele zalet – jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu i uniwersalna. Pieczony karp doskonale będzie się komponował z ulubionymi warzywami i przyprawami. Możesz do niego dodać cebulę, marchew i pietruszkę, a całość doprawić łyżeczką ostrej papryki lub tymianku. Jeśli lubisz owoce, nic nie stoi na przeszkodzie, by piec go razem z plastrami pomarańczy lub w zalewie cytrynowej. Zanim jednak rozpoczniesz jego przygotowanie, musisz kupić odpowiednią sztukę mięsa. Pamiętaj, by rybę przyrządzać na krótko przed podaniem. Gotowy karp najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i sałatki. Szukasz idealnego dania na wyjątkowe okazje? W takim razie, koniecznie przygotuj karpia pieczonego w pomarańczach. Oprawioną rybę natrzyj pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą. Tak przygotowanego karpia odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z pokruszonym chlebem i oliwą. Gotową mieszanką obłóż dokładnie rybę, ułóż ją w wysmarowanym naczyniu, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Na kilka minut przed końcem pieczenia, wyłóż na karpia plastry pomarańczy. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie ryby w cieście. Sekret tego dania tkwi w farszu, który wykonasz, łącząc ze sobą przysmażoną cebulę z utłuczonymi orzechami (farsz koniecznie dopraw natką pietruszki oraz specjalną przyprawą). Nałożone na rybę ciasto nada jej jeszcze delikatniejszego smaku. Pamiętaj, by posmarować je z wierzchu olejem, dzięki temu podczas pieczenia się zarumieni. Sprawdź nasze przepisy na pieczonego karpia i podawaj go zarówno od święta, jak i na co dzień. Dzięki poradom naszego szefa kuchni, Twoje danie będzie jeszcze lepsze. Zatem do dzieła! Karp w cieście, z paprykowym farszem czy pieczony w pomarańczach? Przygotuj smaczną potrawę i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.