Tarta z sojowymi flakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z sojowymi flakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżka

30 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

25 dekagramów

30 dekagramów

15 dekagramów

null

1 sztuka

null

null

20 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj je. Dodaj żółtko i pół szklanki wody, wyrób ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Zrób farsz: Flaczki ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Pieczarki pokrój w plasterki, przypraw i usmaż. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 3

Wykonaj sos: Do śmietany wbij jajko, wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i włóż do natłuszczonej margaryną formy. Nakłuj widelcem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Na ciasto wyłóż flaczki i pieczarki, polej sosem i posyp serem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z sojowymi flakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z sojowymi flakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z sojowymi flakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z sojowymi flakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z sojowymi flakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z sojowymi flakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z sojowymi flakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z sojowymi flakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej