Kurczak po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po chińsku

Autor: olakrr

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

4 łyżki

50 gramów

4 łyżki

4 plastry

100 gramów

100 mililitrów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w paski, zalać sosem sojowym i wódką, wymieszać, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Banany, ananasy i kapustę pokroić.

Krok 2

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ze startym imbirem, mięso obtoczyć w mące i usmażyć. Na osobnej patelni usmażyć oddzielnie banany, ananasy i kapustę.

Krok 3

Połączyć owoce i kapustę z mięsem, doprawić do smaku, dolać sok pomarańczowy, przesmażyć wszystko razem przez kilka sekund. Podawać z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej