Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata"

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

80 gramów

100 mililitrów

80 mililitrów

sos arrabbiata:

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek na złoty kolor, dodaj natkę pietruszki. Całość zalej fixem rozmieszanym w wodzie.

Krok 2

Mąkę rozmieszaj z wodą, w powstałym cieście zanurz pojedynczo kalmary, a następnie obtocz je w panierce Knorr.

Krok 3

Kalmary smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem arrabbiata.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do panierki możesz dodać ziarna siemienia lnianego lub sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata"Kalmary w panierce z sosem „arrabbiata"

Lubicie owoce morza? Jeżeli tak, to kalmary w panierce z aromatycznym sosem z pewnością Wam posmakują! A może nie mieliście okazji na spróbowanie tych morskich przysmaków? Czas poznać nowe smaki, a gwarantujemy, że nie będzie zawodu!

Dla kogo?

Kalmary może przygotować każdy! Nie jesteście mistrzami gotowania? Nic nie szkodzi, bo wcale nie musicie nimi być! Nasz przepis na kalmary w panierce jest tak prosty, że nawet kulinarny nowicjiusz sobie z nim poradzi.

Na jaką okazję?

Kalmary w panierce świetnie sprawdzą się w formie przystawki lub przekąski w ciągu dnia. Możecie połączyć je również z dodatkami i stworzyć pełne danie obiadowe. Kolejny plus to czas przygotowania. Potrzebujecie pół godziny, a pyszna potrawa będzie gotowa. Chyba zgodzicie się z nami, że to naprawdę niedużo, dlatego możecie przygotować ją w dowolnym momencie! Sam proces przygotowania składa się z kilku kroków, które znajdziecie w naszym przepisie. 

Czy wiesz, że?

Niektórzy skarżą się na lekko gumowatą strukturę kalmarów. Jak temu zapobiec? Zwracajcie uwagę na czas ich smażenia, jeżeli spędzą na patelni kilka chwil za dużo, to rzeczywiście może tak się stać. Podążajcie za naszymi wskazówkami, a z pewnością unikniecie tego problemu. 

Dla urozmaicenia:

Mamy dla Was jedną poradę i sposób na doskonałą panierkę do kalmarów. Dorzućcie do niej sezam i siemię lniane. Te dodatki z pewnością urozmaicą smak potrawy i poprawią fakturę panierki. Pycha! Zdecydowaliście się na wykorzystanie tego przepisu? Koniecznie podzielcie się z nami opinią! Czekamy na Wasze komentarze.