Tosty francuskie z masłem orzechowym, czekoladowym i bananem
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z chleba okroić skórki, posmarować cienko z obu stron masłem orzechowym lub czekoladowym, obłożyć plasterkami banana (po 5 szt na jeden sandwich). Złożyć i dobrze docisnąć.
Krok 2
Jajo dobrze wymieszać z mlekiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z dodatkiem łyżki masła.
Krok 3
Kanapki zanurzyć w jaju, uwzględniając także brzegi. Smażyć z obu stron na złocisto-brązowy kolor.
Krok 4
Przekroić na trójkąty. Można polać jeszcze odrobiną miodu, syropu klonowego lub owocowego.
Krok 5
* Masło musi być w temp pokojowej - łatwo się rozsmaruje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej