Kapusta z grochem na sposób beskidzki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grochem na sposób beskidzki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

null

null

1 kilogram

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch zalej woda i odstaw do namoczenia na kilka godzin.

Krok 2

Poszatkuj kapustę, następnie zalej niewielką ilością wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj do miękkości.

Krok 3

Groch odcedź i zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości.

Krok 4

Obierz cebulę, pokrój w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Krok 5

Majeranek posiekaj, trochę odłóż, a resztę wymieszaj z cebulą i dodaj do kapusty. Dołóż też groch i wymieszaj.

Krok 6

Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 15 minut. Posyp wcześniej odłożonym majerankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem na sposób beskidzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem na sposób beskidzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem na sposób beskidzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem na sposób beskidzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem na sposób beskidzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem na sposób beskidzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem na sposób beskidzki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grochem na sposób beskidzki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej