
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
2 sztuki
null
null
1 kilogram
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch zalej woda i odstaw do namoczenia na kilka godzin.
Krok 2
Poszatkuj kapustę, następnie zalej niewielką ilością wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj do miękkości.
Krok 3
Groch odcedź i zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości.
Krok 4
Obierz cebulę, pokrój w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Krok 5
Majeranek posiekaj, trochę odłóż, a resztę wymieszaj z cebulą i dodaj do kapusty. Dołóż też groch i wymieszaj.
Krok 6
Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 15 minut. Posyp wcześniej odłożonym majerankiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej