
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
2 sztuki
null
null
1 kilogram
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch zalej woda i odstaw do namoczenia na kilka godzin.
Krok 2
Poszatkuj kapustę, następnie zalej niewielką ilością wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj do miękkości.
Krok 3
Groch odcedź i zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości.
Krok 4
Obierz cebulę, pokrój w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Krok 5
Majeranek posiekaj, trochę odłóż, a resztę wymieszaj z cebulą i dodaj do kapusty. Dołóż też groch i wymieszaj.
Krok 6
Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 15 minut. Posyp wcześniej odłożonym majerankiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej