
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 kilograma
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i grzyby namocz oddzielnie na około 12 godzin. Ugotuj również oddzielnie, w tej wodzie, w której były namaczane.
Krok 2
Kapustę myjemy, siekamy, wrzucamy na gotującą wodę. Po ponownym zagotowaniu odcedzamy, kapustę wrzucamy ponownie do garnka, gotujemy z suszonymi jarzynami na niewielkiej ilości wody (1 szklanka max.) pod uchyloną przykrywką. Najlepiej, aby była to woda spod grzybów.
Krok 3
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy ją oraz łyżkę masła do kapusty
Krok 4
Groszek miksujemy, dorzucamy do kapusty. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
Krok 5
Lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, dorzucamy posiekane grzyby oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiam do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej