Początek lata ma smak i zapach truskawek. Sezon na te lubiane przez młodszych i starszych smakoszów owoce trwa krótko, lecz istnieją sposoby na zatrzymanie ich walorów przy sobie na dłużej. Można przygotowywać truskawkowe dżemy, konfitury i soki, lecz to mrożenie truskawek pozwala utrzymać je w formie najbardziej zbliżonej do świeżych owoców. Jak mrozić truskawki, by nadal były smaczne i zachowały swój kształt? Poznajcie kilka ważnych zasad mrożenia truskawek.

Mrożenie truskawek na zimę – dlaczego warto?

Smak dojrzałych owoców zerwanych prosto z krzaczka jest niepowtarzalny. Niestety, w przypadku truskawek możemy cieszyć się ich zaletami zaledwie przez kilka tygodni. Mrożenie owoców jest sposobem przechowywania żywności, który najmniej ingeruje w ich wygląd i właściwości, w tym w najmniejszym stopniu wpływa na utratę cennych witamin. Co również jest istotne dla kucharzy, mrożone truskawki nadal można wykorzystywać do dekoracji wypieków, deserów lodowych czy galaretek.

Jak zamrozić truskawki?

Umiejętne mrożenie truskawek sprowadza się do kilku prostych wytycznych:

  1. Do mrożenia truskawek wybierz dorodne, dojrzałe i nieuszkodzone owoce.
  2. Truskawki myj pod zimną, bieżącą wodą. Pozostaw do odsączenia w durszlaku, po chwili możesz przenieść je na papierowy ręcznik.
  3. Szypułki usuwaj dopiero po umyciu. Inaczej woda przedostanie się do ich wnętrza, co spowoduje utratę jędrności owoców.
  4. Jak mrozić truskawki przygotowane w taki sposób? Osuszone truskawki ułóż na tackach tak, by nie stykały się ze sobą. Dzięki temu nie posklejają się. Następnie włóż do zamrażarki na 2-3 godziny.
  5. Po tym czasie przełóż je do pojemników lub woreczków przeznaczonych do mrożenia. Gotowe!

Jak mrozić zmiksowane truskawki?

Mrożenie zblendowanych lub zmiksowanych truskawek docenią wszyscy, którzy nie dysponują dużym zamrażalnikiem. Pozwalają zaoszczędzić miejsce i są dobrym rozwiązaniem dla osób, którym nie odpowiadają owoce, tracące sprężystość po mrożeniu. Truskawki również należy umyć i poczekać, aż wyschną z nadmiaru wody. Podczas miksowania owoców można dodać odrobinę soku z cytryny lub cukru waniliowego. Jak zamrozić truskawki w takiej postaci? To proste! Mus truskawkowy przełóż do foremek do mrożenia i wstaw do zamrażarki.

Mrożenie truskawek –przepisy z owocami

Nawet największy miłośnik świeżych owoców szybko przekona się, że z mrożonymi truskawkami także można wiele zdziałać w kuchni. Błyskawiczny w przygotowaniu sorbet truskawkowy z jogurtem to doskonały wstęp do nauki przyrządzania efektownych deserów. Owocowy mus bardzo dobrze sprawdzi się, gdy postanowisz podać apetyczne lodowe spaghetti a’la bolognese. W upalne dni lodowy koktajl truskawkowy przyniesie upragnione orzeźwienie i skutecznie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Mrożone owoce nadają się również do skomponowania sałatki owocowej z truskawkami, która smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.

Na zewnątrz robi się coraz chłodniej? Zamiast lodów, zaserwuj herbaciany napój z truskawkami i melisą. Wiedząc już, jak mrozić truskawki na zimę, możesz cieszyć się gorącym naparem nawet wtedy, gdy sezon na te owoce już się skończy. Filiżanka herbaty wcale nie musi być nudna! Tak samo, jak barszcz czerwony nie musi sprowadzać się do tradycyjnej zupy z dodatkiem suszonych grzybów. Zaskocz swoich gości zupą kremem z buraków z kozim serem i truskawkami, która pasuje do najbardziej uroczystej kolacji. Masz ochotę na coś bardziej swojskiego? Pierogi z truskawkami to ponadczasowa receptura.