Gulasz z wołowymi kiełbaskami i bakłażanem
łatwe
59 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
400 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
50 mililitrów
1 łyżeczka
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bakłażana w dużą kostkę, posyp solą i odstaw na 30 minut, po czym wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i bakłażana przez 10 minut.
Krok 3
Dodaj na patelnię wołowe kiełbaski i smaż, aż będą lekko brązowe.
Krok 4
W 400 mililitrach gorącej wody rozpuść Gulasz węgierski Knorr, koncentrat pomidorowy i wymieszaj otrzymany sos z winem.
Krok 5
Dodaj sos do kiełbasek i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej