Gulasz z karkówki z bakłażanem

i świeżą kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

401 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

801 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

600 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem a następnie pokrój w dość dużą kostkę o boku ok. 3x3 cm. Posyp przyprawami: kuminem, kolendrą oraz curry i wymieszaj.

Gulasz z karkówki z bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Bakłażana pokrój w centymetrowej grubości plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i posyp solą. Poczekaj aż warzywo wypuści soki a następnie osusz ręcznikiem. Bakłażana usmaż na grillowej patelni z obu stron. Grillowane plastry pokrój na ćwiartki.

Gulasz z karkówki z bakłażanem - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Gulasz z karkówki z bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane kawałki mięsa wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor.

Gulasz z karkówki z bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj czosnek, chilli oraz cebulę i smaż chwilę na mocnym ogniu. Następnie dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem, zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie już miękkie.

Gulasz z karkówki z bakłażanem - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj bakłażana oraz drobno pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Podawaj z ryżem.

Gulasz z karkówki z bakłażanem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie przed podaniem możesz polać naturalnym jogurtem z odrobiną posiekanego czosnku i sokiem z cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Leo Szymaniak

    Leo Szymaniak

    Przepyszne polecam !!!!!!;D

    Odpowiedz Odpowiedz

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z karkówki z bakłażanemGulasz z karkówki z bakłażanem

Jeśli grillowany bakłażan podasz z wieprzowym gulaszem, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. Będzie smakował wyśmienicie. Gulasz z mięsa wieprzowego to ulubione danie każdego mężczyzny. Pyszne mięso, polane aromatycznym sosem i przyprawione świeżymi ziołami nie może nie smakować. Tym razem zamiast ziemniaków czy kaszy, podaj gulasz z grillowanym bakłażanem. Pokrój go w grube plastry i grilluj przez kilka minut z każdej strony. Możesz doprawić go solą i pieprzem lub posypać ziołami, żeby miał bardziej wyrazisty smak. Gulasz przygotuj z pokrojonego w kostkę mięsa posypanego przyprawami. Podsmaż karkówkę na patelni, aż nabierze złoto-brązowego koloru, dodając czosnek, cebulę i chilli. Nie martw się, potrawa nie będzie ostra, bo gdy udusisz mięso w sosie pomidorowym, smak od razu złagodnieje. Na końcu dodaj bakłażana oraz świeżą kolendrę.