Ruskie pierogi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ruskie pierogi

Autor: Ismena3 Ismena3

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

1 szklanka

2 łyżeczki

3 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować i podusić. Zetrzeć twaróg. Wszystko razem wymieszać i doprawić 2 łyżeczkami soli i pieprzu.

Krok 2

Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką.

Krok 3

W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie ma więc konieczności podsypywania mąką

Krok 4

Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi, żeby się nie rozpadły podczas gotowania

Krok 5

Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotować 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ruskie pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ruskie pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ruskie pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ruskie pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ruskie pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ruskie pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ruskie pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ruskie pierogi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej