Szaszłyki łososiowe z jarzynami i kuskusem
łatwe
1 osoba zapisała
Składniki
null
2 sztuki
null
50 gramów
200 mililitrów
null
3 łyżki
1.5 łyżki
1
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
150 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Do kuskusu dodaj curry, oliwę i buraki, wymieszaj, przypraw posiekaną kolendrą, solą i pieprzem.
Krok 3
Przełóż kuskus do nagrzanego garnka i zalej wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię, zagotuj i odstaw z ognia w ciepłe miejsce.
Krok 4
Łososia pokrój w kostkę 2cm, marynuj pół godziny w posiekanej kolendrze, czosnku i soku z cytryny, soli , pieprzu i 5 łyżkach oliwy.
Krok 5
Nabij na gałązki rozmaryny i obsmaż na patelni polewając marynatą.
Krok 6
Jogurt wymieszaj z posiekaną kolendrą, sola i pieprzem. Szpinak smaż na rozgrzanej oliwie oraz maśle z czosnkiem przez 2 minuty.
Krok 7
Wyłóż na talerze a na nim kuskus z buraczkami. Na wierzch połóż szaszłyki z łososia.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej