Jakie ryby wybrać na grilla?
Jakie ryby będą odpowiednie na grilla? Wybór jest bardzo duży – pasują m.in.: pstrąg, makrela, dorada, sandacz, okoń, łosoś czy tuńczyk. Świetnymi dodatkami do nich są owoce morza, takie jak krewetki albo kalmary. Na pewno warto wybierać ryby o zwartym mięsie, z niewielką ilością drobnych ości, czyli łatwe w filetowaniu. Ważne jest też, by sięgać po świeże, a nie mrożone, bez względu na to, czy masz zamiar grillować je w całości czy w formie filetów. Dobrą rybę poznasz po kilku cechach: powinna mieć charakterystyczny rybny zapach; jej oczy muszą być szkliste (mętne nie świadczą o świeżości); kolor skrzeli ma być czerwony lub różowy, a mięso i skórka jędrne. Zaopatrz się jednocześnie w kuchenne gadżety – najlepsze będą specjalne koszyczki, które ułatwią grillowanie ryb, np. całego okonia z grilla. Sprawdzą się też tacki i folia aluminiowa.
Dodatki do grillowanych ryb
Jakich składników najlepiej użyć do grillowanych ryb? Klasycznym uzupełnieniem rybnego dania są zioła oraz cytryna. Plasterki umytych warzyw oraz natkę pietruszki włóż do rybich tuszek, skórkę lekko skrop sokiem i zawiń całość w folię – to najprostszy sposób na opiekaną rybę. Ziołowe pstrągi z rusztu to także wyśmienita propozycja. Pietruszka i koperek wystarczą, by nadać im przyjemnego aromatu, ale jeśli tylko chcesz, możesz wykorzystać inne dodatki, np. rozmaryn albo tymianek. Jak grillować ryby z warzywami, żeby danie było udane? Sprawdzi się większość z nich, na przykład: pomidory, marchewka, papryka, bakłażan, por. Istotne jest to, by twarde egzemplarze, takie jak marchewka czy brokuły, najpierw zblanszować albo podsmażyć. Szukasz godnego polecenia dania z grillowaną rybą i warzywami? Spróbuj, jak wspaniale smakuje ryba ze szpinakiem. Wybornym składnikiem rybnych dań są również owoce – oprócz wspomnianej cytryny sięgnij po ananasa, brzoskwinię czy mango. Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu to po prostu strzał w dziesiątkę!
Rybne filety
Grillowanie ryb w całości sprawia, że prezentują się apetycznie, jednak wiele osób preferuje filety. Odpowiednie są te z ryb białych, morskich i słodkowodnych, np. sandacz czy dorsz. Jak grillować ryby w formie filetu? Należy pilnować czasu, ponieważ cieńsze kawałki wymagają krótszego opiekania – niekiedy wystarczy zaledwie 10-12 minut, jak w przepisie na rybę słodko-kwaśną. Często grillowane są też filety z łososia, które dzięki swojej zwartej konsystencji pasują do szaszłyków lub podawane są w formie zawijanej, z różnorodnymi dodatkami. Łosoś z cukinią i pomidorami, kryjący w sobie wędzony góralski ser, to oryginalna propozycja zaserwowania tego popularnego składnika. Filety przed położeniem na ruszcie warto zamarynować. Tak przygotowany sandacz glazurowany w sosie imbirowym nadawać się będzie na uroczyste spotkania, np. urodziny.
Coś nowego
Grillowe przyjęcia, luźna atmosfera i biesiady z przyjaciółmi to znakomite okazje do kosztowania nowych połączeń smakowych. Jak grillować ryby w oryginalny sposób? Użyj na przykład trawy cytrynowej zamiast patyczków do szaszłyków. Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem nie tylko będą się ciekawie prezentować, ale dzięki nietypowemu dodatkowi owoce morza i ryby nabiorą cytrusowego posmaku. Jeszcze bardziej wyrafinowaną potrawą jest okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą, w którym smak delikatnej ryby kontrastuje z pikantną kiełbasą. Zaopatrz się też w orientalne dodatki, takie jak sos sojowy, teriyaki, sezam i limonkę, z których przyrządzisz oryginalne marynaty.
Jak widać, grillowanie ryb daje ogromne pole do popisu – wybór gatunków, marynat, warzyw, owoców i ziół sprawia, że za każdym razem możesz przygotowywać ryby inaczej. Zaserwuj do nich grzanki, świeże pieczywo, opiekane ziemniaki, a także gęste sosy. Baw się dobrze podczas sezonu grillowego!