Ratatuja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuja

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

null

8 sztuk

null

null

6 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki, cukinie , bakłażany i pomidory pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę pokrój w krążki, czosnek zmiażdż. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Przełóż do garnka.

Krok 3

Pokrojona w krążki cebulę i zmiażdżony czosnek podsmaż na 2 łyżkach oliwy.

Krok 4

Na tej samej oliwie podsmaż paprykę, cukinię i bakłażana. Wsyp warzywa do garnka z cebulą i czosnkiem. Dodaj pomidory i dopraw ziołami oraz sola i pieprzem.

Krok 5

Polej resztą oliwy i duś około 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Nalewka z pigwy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej