Składniki
125 gramów
125 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
125 gramów
4 łyżki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym rondlu ugotuj razem ryż oraz czarną fasolę przez ok 50 minut w dużej ilości wody z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie bardzo miękki odcedź i przeciśnij przez praskę do puree ziemniaczanego.
Krok 2
W między czasie pokrój cebulę w kostkę i zeszkli na patelni z olejem. Dodaj przyprawy Knorr i smaż 1 minutę. Odstaw na bok. Orzechy drobno posiekaj.
Krok 3
Do puree dodaj zeszkloną cebulę, panierkę panko, sos Hellmann’s oraz orzechy i całość wymieszaj.
Krok 4
Formuj w dłoniach burgery, 6 dużych lub 12 małych. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 5
Burgery smaż na grillu lub patelni grillowej z olejem przez ok 4-5 minut z każdej strony. Jak będą gotowe podawaj je w ulubionej bułce oraz takim dodatkami jak np. świeża sałata, pomidory lub sos jogurtowy.
Dobra rada:
Bardzo dobre z guacamole lub salsą pomidorową. Świetnie pasuje również sos Tzatziki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie burgery
Wegańskie burgery to dziś prawdziwy hit. Miłośników tych dań znajdziecie nie tylko wśród wegan czy wegetarian, ale także w gronie osób gustujących w mięsie. Szukają smacznej odmiany codziennego menu, a kreatywność kulinarna kucharzy powoduje, że wegańskie burgery bezmięsne są aromatyczne i pyszne. W wielu przypadkach trudno nawet zorientować się, że zamiast wołowiny jemy warzywa. Umiejętność kreowania mięsnych smaków ze składników roślinnych to prawdziwa sztuka, której dziś chcemy Was nauczyć. Zapraszamy na wegańskie burgery!
Dla kogo?
Dla każdego. Danie będzie smakować weganom, wegetarianom, ale także miłośnikom mięsnych burgerów, znanych z tradycyjnej amerykańskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Wegańskie burgery to idealna propozycja na obiad oraz imprezę dla znajomych.
Czy wiesz, że?
Fasola, oprócz ciecierzycy, jest jednym z popularniejszych warzyw strączkowych, które zastępują mięso. Dzięki swojej konsystencji i obojętnemu smakowi można doprawić ją na różnorodne sposoby, co sprawi, że będzie przypominać wieprzowinę lub wołowinę.
Dla urozmaicenia:
Do wegańskiego burgera idealnie pasuje sos guacamole lub salsa pomidorowa. Jeśli chcesz wprowadzić do dania nieco greckiego aromatu, wykorzystaj sos tzatziki, oczywiście w wersji wegańskiej.