Wegańskie burgery przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie burgery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

125 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

125 gramów

4 łyżki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym rondlu ugotuj razem ryż oraz czarną fasolę przez ok 50 minut w dużej ilości wody z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie bardzo miękki odcedź i przeciśnij przez praskę do puree ziemniaczanego.

Krok 2

W między czasie pokrój cebulę w kostkę i zeszkli na patelni z olejem. Dodaj przyprawy Knorr i smaż 1 minutę. Odstaw na bok. Orzechy drobno posiekaj.

Krok 3

Do puree dodaj zeszkloną cebulę, panierkę panko, sos Hellmann’s oraz orzechy i całość wymieszaj.

Krok 4

Formuj w dłoniach burgery, 6 dużych lub 12 małych. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 5

Burgery smaż na grillu lub patelni grillowej z olejem przez ok 4-5 minut z każdej strony. Jak będą gotowe podawaj je w ulubionej bułce oraz takim dodatkami jak np. świeża sałata, pomidory lub sos jogurtowy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bardzo dobre z guacamole lub salsą pomidorową. Świetnie pasuje również sos Tzatziki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie burgery - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie burgeryWegańskie burgery

Wegańskie burgery to dziś prawdziwy hit. Miłośników tych dań znajdziecie nie tylko wśród wegan czy wegetarian, ale także w gronie osób gustujących w mięsie. Szukają smacznej odmiany codziennego menu, a kreatywność kulinarna kucharzy powoduje, że wegańskie burgery bezmięsne są aromatyczne i pyszne. W wielu przypadkach trudno nawet zorientować się, że zamiast wołowiny jemy warzywa. Umiejętność kreowania mięsnych smaków ze składników roślinnych to prawdziwa sztuka, której dziś chcemy Was nauczyć. Zapraszamy na wegańskie burgery!

Dla kogo?

Dla każdego. Danie będzie smakować weganom, wegetarianom, ale także miłośnikom mięsnych burgerów, znanych z tradycyjnej amerykańskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Wegańskie burgery to idealna propozycja na obiad oraz imprezę dla znajomych.

Czy wiesz, że?

Fasola, oprócz ciecierzycy, jest jednym z popularniejszych warzyw strączkowych, które zastępują mięso. Dzięki swojej konsystencji i obojętnemu smakowi można doprawić ją na różnorodne sposoby, co sprawi, że będzie przypominać wieprzowinę lub wołowinę.

Dla urozmaicenia:

Do wegańskiego burgera idealnie pasuje sos guacamole lub salsa pomidorowa. Jeśli chcesz wprowadzić do dania nieco greckiego aromatu, wykorzystaj sos tzatziki, oczywiście w wersji wegańskiej.