Grzyby duszone w śmietanie - przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Grzyby duszone w śmietanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

754 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

5 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść grzyby, dokładnie opłucz i osącz.

Krok 2

Pokrój duże grzyby w paski, natomiast małe pozostaw w całości.

Krok 3

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Dodaj rozgnieciony czosnek, grzyby, sól oraz pieprz.

Krok 5

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w szklance wrzącej wody, następnie zalej nim grzyby i duś około 30 minut.

Krok 6

Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

3

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 10.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zielonka

    Agnieszka Zielonka , 21.04.2019

    super dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 14.12.2018

    Dobry przepis.Zrobie cos w tym stylu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby duszone w śmietanieGrzyby duszone w śmietanie

Zdobywanie składników do tego dania może być naprawdę interesującą przygodą, w którą zaangażujesz rodzinę lub przyjaciół. Grzyby możesz kupić w sklepie lub równie dobrze wybrać się na wycieczkę do okolicznego lasu i samodzielnie poszukać prawdziwków czy podgrzybków. Pamiętaj, by grzyby dokładnie umyć i obrać. Następnie należy je pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Warto je wtedy lekko posolić, bo dzięki temu puszczą resztę wody. W procesie podgrzewania grzybów ubędzie ich mniej więcej o połowę – bowiem bardzo kurczą się podczas smażenia lub duszenia. Gdy już odpowiednio przygotujesz główny składnik tego dania, dodaj do niego resztę składników, a na sam koniec zalej wszystko śmietaną i duś przez kilka minut. Potrawę podawaj jako aromatyczny dodatek do mięs lub przystawkę przed daniem głównym.