Grzyby duszone w śmietanie - przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Grzyby duszone w śmietanie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

435 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

583 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

808 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

5 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść grzyby, dokładnie opłucz i osącz.

Krok 2

Pokrój duże grzyby w paski, natomiast małe pozostaw w całości.

Krok 3

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Dodaj rozgnieciony czosnek, grzyby, sól oraz pieprz.

Krok 5

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w szklance wrzącej wody, następnie zalej nim grzyby i duś około 30 minut.

Krok 6

Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

3

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 10.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zielonka

    Agnieszka Zielonka , 21.04.2019

    super dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 14.12.2018

    Dobry przepis.Zrobie cos w tym stylu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzyby duszone w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby duszone w śmietanieGrzyby duszone w śmietanie

Zdobywanie składników do tego dania może być naprawdę interesującą przygodą, w którą zaangażujesz rodzinę lub przyjaciół. Grzyby możesz kupić w sklepie lub równie dobrze wybrać się na wycieczkę do okolicznego lasu i samodzielnie poszukać prawdziwków czy podgrzybków. Oby grzybobranie było udane i owocne! Podczas spaceru na świeżym powietrzu z pewnością zgłodniejesz, więc grzyby duszone w śmietanie będą idealną przekąską.

Dla kogo? Przepadasz za grzybami w każdym wydaniu – od sosu pieczarkowego, aż po wegetariański kotlet z boczniaka? Grzyby smażone z cebulą i śmietaną też przypadną ci do gustu!

Na jaką okazję? Grzyby w śmietanie podawaj jako aromatyczny dodatek do mięs lub przystawkę przed daniem głównym. Leśne grzyby ze śmietaną prezentują się na stołach bardzo elegancko, więc nie miej oporów przed uwzględnieniem ich w świątecznym jadłospisie.

Czy wiesz, że? Grzyby w śmietanie – przepis ten rządzi się swoimi prawami, których trzeba przestrzegać. Pamiętaj, by grzyby dokładnie umyć i obrać. Następnie należy je pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Warto je wtedy lekko posolić, bo dzięki temu puszczą resztę wody. W procesie podgrzewania grzybów ze śmietaną ubędzie ich mniej więcej o połowę – bowiem bardzo kurczą się podczas smażenia lub duszenia.

Dla urozmaicenia: Gdy już odpowiednio przygotujesz główny składnik przepisu na grzyby duszone w śmietanie, dodaj do nich resztę składników, a na sam koniec zalej wszystko śmietaną i duś przez kilka minut. Podgrzybki duszone w śmietanie smakują pierwszorzędnie, ale w recepturze możesz użyć także prawdziwków, maślaków i kurek.