
Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 szczypta
5 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść grzyby, dokładnie opłucz i osącz.
Krok 2
Pokrój duże grzyby w paski, natomiast małe pozostaw w całości.
Krok 3
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 4
Dodaj rozgnieciony czosnek, grzyby, sól oraz pieprz.
Krok 5
Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w szklance wrzącej wody, następnie zalej nim grzyby i duś około 30 minut.
Krok 6
Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzyby duszone w śmietanie
Zdobywanie składników do tego dania może być naprawdę interesującą przygodą, w którą zaangażujesz rodzinę lub przyjaciół. Grzyby możesz kupić w sklepie lub równie dobrze wybrać się na wycieczkę do okolicznego lasu i samodzielnie poszukać prawdziwków czy podgrzybków. Oby grzybobranie było udane i owocne! Podczas spaceru na świeżym powietrzu z pewnością zgłodniejesz, więc grzyby duszone w śmietanie będą idealną przekąską.
Dla kogo? Przepadasz za grzybami w każdym wydaniu – od sosu pieczarkowego, aż po wegetariański kotlet z boczniaka? Grzyby smażone z cebulą i śmietaną też przypadną ci do gustu!
Na jaką okazję? Grzyby w śmietanie podawaj jako aromatyczny dodatek do mięs lub przystawkę przed daniem głównym. Leśne grzyby ze śmietaną prezentują się na stołach bardzo elegancko, więc nie miej oporów przed uwzględnieniem ich w świątecznym jadłospisie.
Czy wiesz, że? Grzyby w śmietanie – przepis ten rządzi się swoimi prawami, których trzeba przestrzegać. Pamiętaj, by grzyby dokładnie umyć i obrać. Następnie należy je pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Warto je wtedy lekko posolić, bo dzięki temu puszczą resztę wody. W procesie podgrzewania grzybów ze śmietaną ubędzie ich mniej więcej o połowę – bowiem bardzo kurczą się podczas smażenia lub duszenia.
Dla urozmaicenia: Gdy już odpowiednio przygotujesz główny składnik przepisu na grzyby duszone w śmietanie, dodaj do nich resztę składników, a na sam koniec zalej wszystko śmietaną i duś przez kilka minut. Podgrzybki duszone w śmietanie smakują pierwszorzędnie, ale w recepturze możesz użyć także prawdziwków, maślaków i kurek.