
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Wbijamy do każdej po jednym jajku ( delikatnie aby żółtko nam się nie rozlało ).
Krok 3
2. Solimy. Polewamy jedną łyżką śmietany i niewielką ilością oliwy z oliwek.
Krok 4
3. Gorącą wodę wlewamy do naczynia( do połowy wysokości muffinek ).
Krok 5
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut.
Krok 6
5. Jajka wyjmujemy z foremek i studzimy.
Krok 7
6. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Krok 8
7. Jajka układamy na talerzu , dekorujemy sosem oraz np. papryką Zajadamy! Smacznego!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej