Danie z soczewicy Dal - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Danie z soczewicy Dal

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 kilograma

6 sztuk

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej i włóż na niego drobno posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili i kurkumę.

Krok 2

Duś przez chwilę a następnie wrzuć soczewicę i dobrze wymieszaj.

Krok 3

Wlej wodę, tak aby przykryła soczewicę.

Krok 4

Dodaj Kostkę Knorr i duś aż soczewica z zmięknie i wchłonie większość płynu.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Danie z soczewicy DalDanie z soczewicy Dal

Ta wywodząca się z kuchni indyjskiej potrawa sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy najlepiej służy nam rozgrzewające, smaczne jedzenie z dużą ilością przypraw. Danie z soczewicy dal jest dość proste do przyrządzenia i bardzo uniwersalne. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, serwować samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw. Aby je przygotować, potrzebna jest czerwona soczewica, cebula, bulion oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: imbir, kurkuma, chili oraz czosnek. Jego intensywny aromat dobrze współgra także ze świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki czy kozieradką. Soczewica dal jest popularna szczególnie wśród wegetarian. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub serem tofu. Jednak często serwuje się ją również jako uzupełnienie dań z kurczakiem, indykiem lub wołowiną, zwłaszcza tych przygotowywanych w wersji orientalnej. Na zimno taka soczewica sprawdzi się jako pasta do kanapek. Posmaruj nią ulubione pieczywo lub podaj z chlebem naan jako przekąskę. Zobacz, jak przygotować danie z soczewicy dal według naszego przepisu!