Danie z soczewicy Dal

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

142

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 kilograma

6 sztuk

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej i włóż na niego drobno posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili i kurkumę.

Krok 2

Duś przez chwilę a następnie wrzuć soczewicę i dobrze wymieszaj.

Krok 3

Wlej wodę, tak aby przykryła soczewicę.

Krok 4

Dodaj Kostkę Knorr i duś aż soczewica z zmięknie i wchłonie większość płynu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Danie z soczewicy DalDanie z soczewicy Dal

Ta wywodząca się z kuchni indyjskiej potrawa sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy najlepiej służy nam rozgrzewające, smaczne jedzenie z dużą ilością przypraw. Danie z soczewicy dal jest dość proste do przyrządzenia i bardzo uniwersalne. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, serwować samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw. Aby je przygotować, potrzebna jest czerwona soczewica, cebula, bulion oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: imbir, kurkuma, chili oraz czosnek. Jego intensywny aromat dobrze współgra także ze świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki czy kozieradką. Soczewica dal jest popularna szczególnie wśród wegetarian. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub serem tofu. Jednak często serwuje się ją również jako uzupełnienie dań z kurczakiem, indykiem lub wołowiną, zwłaszcza tych przygotowywanych w wersji orientalnej. Na zimno taka soczewica sprawdzi się jako pasta do kanapek. Posmaruj nią ulubione pieczywo lub podaj z chlebem naan jako przekąskę. Zobacz, jak przygotować danie z soczewicy dal według naszego przepisu!