
Składniki
300 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 kilograma
6 sztuk
2 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej i włóż na niego drobno posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili i kurkumę.
Krok 2
Duś przez chwilę a następnie wrzuć soczewicę i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Wlej wodę, tak aby przykryła soczewicę.
Krok 4
Dodaj Kostkę Knorr i duś aż soczewica z zmięknie i wchłonie większość płynu.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Danie z soczewicy Dal
Ta wywodząca się z kuchni indyjskiej potrawa sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy najlepiej służy nam rozgrzewające, smaczne jedzenie z dużą ilością przypraw. Danie z soczewicy dal jest dość proste do przyrządzenia i bardzo uniwersalne. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, serwować samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw. Aby je przygotować, potrzebna jest czerwona soczewica, cebula, bulion oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: imbir, kurkuma, chili oraz czosnek. Jego intensywny aromat dobrze współgra także ze świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki czy kozieradką. Soczewica dal jest popularna szczególnie wśród wegetarian. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub serem tofu. Jednak często serwuje się ją również jako uzupełnienie dań z kurczakiem, indykiem lub wołowiną, zwłaszcza tych przygotowywanych w wersji orientalnej. Na zimno taka soczewica sprawdzi się jako pasta do kanapek. Posmaruj nią ulubione pieczywo lub podaj z chlebem naan jako przekąskę. Zobacz, jak przygotować danie z soczewicy dal według naszego przepisu!