Danie z soczewicy Dal - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Danie z soczewicy Dal

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 kilograma

6 sztuk

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej i włóż na niego drobno posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili i kurkumę.

Krok 2

Duś przez chwilę a następnie wrzuć soczewicę i dobrze wymieszaj.

Krok 3

Wlej wodę, tak aby przykryła soczewicę.

Krok 4

Dodaj Kostkę Knorr i duś aż soczewica z zmięknie i wchłonie większość płynu.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Danie z soczewicy DalDanie z soczewicy Dal

Ta wywodząca się z kuchni indyjskiej potrawa sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy najlepiej służy nam rozgrzewające, smaczne jedzenie z dużą ilością przypraw. Danie z soczewicy dal jest dość proste do przyrządzenia i bardzo uniwersalne. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, serwować samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw. Aby je przygotować, potrzebna jest czerwona soczewica, cebula, bulion oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: imbir, kurkuma, chili oraz czosnek. Jego intensywny aromat dobrze współgra także ze świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki czy kozieradką. Soczewica dal jest popularna szczególnie wśród wegetarian. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub serem tofu. Jednak często serwuje się ją również jako uzupełnienie dań z kurczakiem, indykiem lub wołowiną, zwłaszcza tych przygotowywanych w wersji orientalnej. Na zimno taka soczewica sprawdzi się jako pasta do kanapek. Posmaruj nią ulubione pieczywo lub podaj z chlebem naan jako przekąskę. Zobacz, jak przygotować danie z soczewicy dal według naszego przepisu!