Danie z soczewicy Dal - przepis – Zobacz na przepisy.pl

Danie z soczewicy Dal

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 kilograma

6 sztuk

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej i włóż na niego drobno posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili i kurkumę.

Krok 2

Duś przez chwilę a następnie wrzuć soczewicę i dobrze wymieszaj.

Krok 3

Wlej wodę, tak aby przykryła soczewicę.

Krok 4

Dodaj Kostkę Knorr i duś aż soczewica z zmięknie i wchłonie większość płynu.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie z soczewicy Dal - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Owsianka z truskawkami
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Danie z soczewicy DalDanie z soczewicy Dal

Ta wywodząca się z kuchni indyjskiej potrawa sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy najlepiej służy nam rozgrzewające, smaczne jedzenie z dużą ilością przypraw. Danie z soczewicy dal jest dość proste do przyrządzenia i bardzo uniwersalne. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, serwować samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw. Aby je przygotować, potrzebna jest czerwona soczewica, cebula, bulion oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: imbir, kurkuma, chili oraz czosnek. Jego intensywny aromat dobrze współgra także ze świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki czy kozieradką. Soczewica dal jest popularna szczególnie wśród wegetarian. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub serem tofu. Jednak często serwuje się ją również jako uzupełnienie dań z kurczakiem, indykiem lub wołowiną, zwłaszcza tych przygotowywanych w wersji orientalnej. Na zimno taka soczewica sprawdzi się jako pasta do kanapek. Posmaruj nią ulubione pieczywo lub podaj z chlebem naan jako przekąskę. Zobacz, jak przygotować danie z soczewicy dal według naszego przepisu!