PRZEPISY.PL

Spróbujcie puszystej babki ziemniaczanej z pachnącymi ziołami i czosnkiem. Lekkie, smaczne danie na domowy lunch lub kolację. Do babki dodać można ulubione zioła.

Babka puszysta - autor: przepisy.pl

Babka puszysta

  • 90
  • 6
  • Średnie
  • 0
560
osób dodało do Mniamlisty
560
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • margaryna2 łyżki
  • koper1 pęczek
  • bułka tarta3 łyżki
  • czosnek ząbek1 szt
Babka puszysta – krok 1

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie przeciśnij przez praskę. Koperek i czosnek posiekaj drobno.
Babka puszysta – krok 2

Krok 2

Rozpuść masło lub margarynę. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. W dużej misce ucieraj ziemniaki dodając po jednym żółtku. Dodaj koperek i czosnek, następnie masło.
Babka puszysta – krok 3

Krok 3

Ubitą pianę połącz z ziemniaczaną masą. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
Babka puszysta – krok 4

Krok 4

Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Przełóż ziemniaczaną masę i wstaw formę do nagrzanego do temperatury 170 stopni piekarnika - piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia zwiększ nieco temperaturę, aby babka zarumieniła się.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

186
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
270
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
70
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
75
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe