Babka puszysta - pulchna, ziemniaczana: przepis | Przepisy.pl pixel

Babka puszysta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
623 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie przeciśnij przez praskę. Koperek i czosnek posiekaj drobno.

Babka puszysta - Krok 1

Krok 2

Rozpuść masło lub margarynę. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. W dużej misce ucieraj ziemniaki dodając po jednym żółtku. Dodaj koperek i czosnek, następnie masło.

Babka puszysta - Krok 2

Krok 3

Ubitą pianę połącz z ziemniaczaną masą. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.

Babka puszysta - Krok 3

Krok 4

Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Przełóż ziemniaczaną masę i wstaw formę do nagrzanego do temperatury 170 stopni piekarnika - piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia zwiększ nieco temperaturę, aby babka zarumieniła się.

Babka puszysta - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka puszysta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka puszysta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka puszysta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka puszysta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka puszysta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka puszysta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka puszysta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka puszysta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka puszystaBabka puszysta

Polacy kochają dania na bazie ziemniaków, więc jesteśmy pewni, że ten przepis przypadnie ci do gustu. Babka puszysta to nic innego jak pyszne, ziemniaczane ciasto. Jego ogromnym atutem jest konsystencja, jaką uzyskuje po upieczeniu. Zwykle babki ziemniaczane, choć pyszne, są zbite, suche i twarde. Na Śląsku znane są pod nazwą kartoflaków. Babka przyrządzona wedle naszego przepisu po upieczeniu staje się miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Aby uzyskać taki efekt, zwiększ temperaturę pod koniec pieczenia. Dzięki temu twoja babka zarumieni się na wierzchu, a równocześnie dobrze wypiecze w środku. Puszysta i aromatyczna babka z dodatkiem ziół i czosnku to poważna konkurentka w walce o miano najlepszej babki ziemniaczanej – zaraz obok śląskich specjałów. Dodaj do niej ulubione zioła i podawaj na talerzu udekorowanym świeżą natką pietruszki. Babka może stać się także ciekawym dodatkiem do pieczeni i sałatki. Smacznego!