Marchewka z groszkiem świeżym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem świeżym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

20 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie z groszkiem i dodatkiem kostek Knorr.

Krok 2

Gdy marchew zmięknie odcedź ją pozostawiając powstały wywar.

Krok 3

Rozpuść masło i dodaj mąkę. Powstałą zasmażkę rozprowadź wywarem.

Krok 4

Do marchwi dodawaj zasmażkę do uzyskania lekko gęstej jarzynki.

Krok 5

Podgrzej wszystko razem, podawaj jako dodatek np. do mięs.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiem świeżymMarchewka z groszkiem świeżym

Bez tego popularnego warzywnego dodatku trudno wyobrazić sobie klasyczny niedzielny obiad. Marchewka ze świeżym groszkiem doskonale komponuje się zwłaszcza z pieczonym kurczakiem i ziemniaczanym purée. Serwuje się ją też często jako uzupełnienie warzywnych placków czy zapiekanek oraz pierogów i omletów. Aby ją przygotować, na początek pokrój drobno marchewkę, zmieszaj ją z groszkiem i ugotuj w wywarze z przyprawami. Podczas gotowania przygotuj z mąki i tłuszczu zasmażkę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj ją do nich. Dzięki temu powstanie kremowy, delikatny sos, który połączy słodkawą marchewkę i równie subtelny w smaku groszek. Tak przyrządzone danie serwuj również jako rodzaj warzywnej przekąski. Podawaj ją ze świeżym lub grillowanym pieczywem albo jajkami – pasować będą zarówno ugotowane na twardo, jak i sadzone. Na koniec posyp marchewkę z groszkiem świeżym koperkiem lub natką pietruszki – dzięki tym dodatkom przekąska nabierze wyrazistości. Spróbuj przyrządzić to proste, ale bardzo lubiane uzupełnienie wielu dań.