Marchewka z groszkiem świeżym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Marchewka z groszkiem świeżym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

20 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie z groszkiem i dodatkiem kostek Knorr.

Krok 2

Gdy marchew zmięknie odcedź ją pozostawiając powstały wywar.

Krok 3

Rozpuść masło i dodaj mąkę. Powstałą zasmażkę rozprowadź wywarem.

Krok 4

Do marchwi dodawaj zasmażkę do uzyskania lekko gęstej jarzynki.

Krok 5

Podgrzej wszystko razem, podawaj jako dodatek np. do mięs.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiem świeżymMarchewka z groszkiem świeżym

Bez tego popularnego warzywnego dodatku trudno wyobrazić sobie klasyczny niedzielny obiad. Marchewka ze świeżym groszkiem doskonale komponuje się zwłaszcza z pieczonym kurczakiem i ziemniaczanym purée. Serwuje się ją też często jako uzupełnienie warzywnych placków czy zapiekanek oraz pierogów i omletów. Aby ją przygotować, na początek pokrój drobno marchewkę, zmieszaj ją z groszkiem i ugotuj w wywarze z przyprawami. Podczas gotowania przygotuj z mąki i tłuszczu zasmażkę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj ją do nich. Dzięki temu powstanie kremowy, delikatny sos, który połączy słodkawą marchewkę i równie subtelny w smaku groszek. Tak przyrządzone danie serwuj również jako rodzaj warzywnej przekąski. Podawaj ją ze świeżym lub grillowanym pieczywem albo jajkami – pasować będą zarówno ugotowane na twardo, jak i sadzone. Na koniec posyp marchewkę z groszkiem świeżym koperkiem lub natką pietruszki – dzięki tym dodatkom przekąska nabierze wyrazistości. Spróbuj przyrządzić to proste, ale bardzo lubiane uzupełnienie wielu dań.