Marchewka z groszkiem świeżym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem świeżym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

20 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie z groszkiem i dodatkiem kostek Knorr.

Krok 2

Gdy marchew zmięknie odcedź ją pozostawiając powstały wywar.

Krok 3

Rozpuść masło i dodaj mąkę. Powstałą zasmażkę rozprowadź wywarem.

Krok 4

Do marchwi dodawaj zasmażkę do uzyskania lekko gęstej jarzynki.

Krok 5

Podgrzej wszystko razem, podawaj jako dodatek np. do mięs.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Warzywne leczo
czas przygotowania
27 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiem świeżymMarchewka z groszkiem świeżym

Bez tego popularnego warzywnego dodatku trudno wyobrazić sobie klasyczny niedzielny obiad. Marchewka ze świeżym groszkiem doskonale komponuje się zwłaszcza z pieczonym kurczakiem i ziemniaczanym purée. Serwuje się ją też często jako uzupełnienie warzywnych placków czy zapiekanek oraz pierogów i omletów. Aby ją przygotować, na początek pokrój drobno marchewkę, zmieszaj ją z groszkiem i ugotuj w wywarze z przyprawami. Podczas gotowania przygotuj z mąki i tłuszczu zasmażkę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj ją do nich. Dzięki temu powstanie kremowy, delikatny sos, który połączy słodkawą marchewkę i równie subtelny w smaku groszek. Tak przyrządzone danie serwuj również jako rodzaj warzywnej przekąski. Podawaj ją ze świeżym lub grillowanym pieczywem albo jajkami – pasować będą zarówno ugotowane na twardo, jak i sadzone. Na koniec posyp marchewkę z groszkiem świeżym koperkiem lub natką pietruszki – dzięki tym dodatkom przekąska nabierze wyrazistości. Spróbuj przyrządzić to proste, ale bardzo lubiane uzupełnienie wielu dań.