Marchewka z groszkiem świeżym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

700 gramów

20 gramów

500 mililitrów

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie z groszkiem i dodatkiem kostek Knorr.

Krok 2

Gdy marchew zmięknie odcedź ją pozostawiając powstały wywar.

Krok 3

Rozpuść masło i dodaj mąkę. Powstałą zasmażkę rozprowadź wywarem.

Krok 4

Do marchwi dodawaj zasmażkę do uzyskania lekko gęstej jarzynki.

Krok 5

Podgrzej wszystko razem, podawaj jako dodatek np. do mięs.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa czosnkowa
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiem świeżymMarchewka z groszkiem świeżym

Bez tego popularnego warzywnego dodatku trudno wyobrazić sobie klasyczny niedzielny obiad. Marchewka ze świeżym groszkiem doskonale komponuje się zwłaszcza z pieczonym kurczakiem i ziemniaczanym purée. Serwuje się ją też często jako uzupełnienie warzywnych placków czy zapiekanek oraz pierogów i omletów. Aby ją przygotować, na początek pokrój drobno marchewkę, zmieszaj ją z groszkiem i ugotuj w wywarze z przyprawami. Podczas gotowania przygotuj z mąki i tłuszczu zasmażkę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj ją do nich. Dzięki temu powstanie kremowy, delikatny sos, który połączy słodkawą marchewkę i równie subtelny w smaku groszek. Tak przyrządzone danie serwuj również jako rodzaj warzywnej przekąski. Podawaj ją ze świeżym lub grillowanym pieczywem albo jajkami – pasować będą zarówno ugotowane na twardo, jak i sadzone. Na koniec posyp marchewkę z groszkiem świeżym koperkiem lub natką pietruszki – dzięki tym dodatkom przekąska nabierze wyrazistości. Spróbuj przyrządzić to proste, ale bardzo lubiane uzupełnienie wielu dań.