Marchewka z groszkiem świeżym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem świeżym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

20 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie z groszkiem i dodatkiem kostek Knorr.

Krok 2

Gdy marchew zmięknie odcedź ją pozostawiając powstały wywar.

Krok 3

Rozpuść masło i dodaj mąkę. Powstałą zasmażkę rozprowadź wywarem.

Krok 4

Do marchwi dodawaj zasmażkę do uzyskania lekko gęstej jarzynki.

Krok 5

Podgrzej wszystko razem, podawaj jako dodatek np. do mięs.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem świeżym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pierogi z truskawkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiem świeżymMarchewka z groszkiem świeżym

Bez tego popularnego warzywnego dodatku trudno wyobrazić sobie klasyczny niedzielny obiad. Marchewka ze świeżym groszkiem doskonale komponuje się zwłaszcza z pieczonym kurczakiem i ziemniaczanym purée. Serwuje się ją też często jako uzupełnienie warzywnych placków czy zapiekanek oraz pierogów i omletów. Aby ją przygotować, na początek pokrój drobno marchewkę, zmieszaj ją z groszkiem i ugotuj w wywarze z przyprawami. Podczas gotowania przygotuj z mąki i tłuszczu zasmażkę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj ją do nich. Dzięki temu powstanie kremowy, delikatny sos, który połączy słodkawą marchewkę i równie subtelny w smaku groszek. Tak przyrządzone danie serwuj również jako rodzaj warzywnej przekąski. Podawaj ją ze świeżym lub grillowanym pieczywem albo jajkami – pasować będą zarówno ugotowane na twardo, jak i sadzone. Na koniec posyp marchewkę z groszkiem świeżym koperkiem lub natką pietruszki – dzięki tym dodatkom przekąska nabierze wyrazistości. Spróbuj przyrządzić to proste, ale bardzo lubiane uzupełnienie wielu dań.