Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami

Autor: klusek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

250 gramów

80 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

30 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko - dokładnie łączymy. Dalej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, można drobniej posiekać, ale nie mielić. Podobnie z orzechami.

Krok 3

Dodatki łączymy z ciastem. Powinno być dość gęste i lepkie.

Krok 4

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na wyłożoną papierem blachę. Lekko spłaszczamy - zostawiamy odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną.

Krok 5

Pieczemy przez 10-12 minut w nagrzanym do 180st piekarniku. Smacznego :)

klusek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej