Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami

Autor: klusek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 gramów

1 łyżeczka

30 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

250 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko - dokładnie łączymy. Dalej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, można drobniej posiekać, ale nie mielić. Podobnie z orzechami.

Krok 3

Dodatki łączymy z ciastem. Powinno być dość gęste i lepkie.

Krok 4

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na wyłożoną papierem blachę. Lekko spłaszczamy - zostawiamy odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną.

Krok 5

Pieczemy przez 10-12 minut w nagrzanym do 180st piekarniku. Smacznego :)

klusek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej