
Składniki
1 sztuka
30 gramów
1 łyżeczka
30 gramów
120 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
250 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko - dokładnie łączymy. Dalej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2
Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, można drobniej posiekać, ale nie mielić. Podobnie z orzechami.
Krok 3
Dodatki łączymy z ciastem. Powinno być dość gęste i lepkie.
Krok 4
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na wyłożoną papierem blachę. Lekko spłaszczamy - zostawiamy odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną.
Krok 5
Pieczemy przez 10-12 minut w nagrzanym do 180st piekarniku. Smacznego :)

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej