Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami

Autor: klusek klusek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 gramów

30 gramów

250 gramów

80 gramów

120 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko - dokładnie łączymy. Dalej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, można drobniej posiekać, ale nie mielić. Podobnie z orzechami.

Krok 3

Dodatki łączymy z ciastem. Powinno być dość gęste i lepkie.

Krok 4

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na wyłożoną papierem blachę. Lekko spłaszczamy - zostawiamy odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną.

Krok 5

Pieczemy przez 10-12 minut w nagrzanym do 180st piekarniku. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej