Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami

Autor: klusek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 gramów

1 łyżeczka

30 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

250 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko - dokładnie łączymy. Dalej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, można drobniej posiekać, ale nie mielić. Podobnie z orzechami.

Krok 3

Dodatki łączymy z ciastem. Powinno być dość gęste i lepkie.

Krok 4

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na wyłożoną papierem blachę. Lekko spłaszczamy - zostawiamy odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną.

Krok 5

Pieczemy przez 10-12 minut w nagrzanym do 180st piekarniku. Smacznego :)

klusek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej