Sałatka a'la kartoffensalat 2 przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka a'la kartoffensalat 2

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

6 sztuk

6 sztuk

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach .Ostudzić . Obrać i pokroić w grube plastry. Bulion zagotować z musztardą . Pokrojone ziemniaki ułożyć w pojemniku i zalać wrzącym bulionem - zostawić do ostygnięcia .Zlać bulion tak by nie uszkodzić plastrów ziemniaków . Dodać pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę . Posypać szczypiorem , natką .Doprawić pieprzem i Delikatem .

Krok 2

Podawać do pieczonych lub grilowanych mięs lub z plastrami mięs na zimno . Jest to druga wersja tej prostej sałatki kartoflanej . Ważne jest by składnikiem podstawowym były ugotowane w mundurkach ziemniaki i by potem były zalane bulionem . Dodatki powinny być bardzo ograniczone . Ta propozycja różni się użyciem musztardy francuskiej zamiast czarnuszki .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka a'la kartoffensalat 2 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka a'la kartoffensalat 2 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka a'la kartoffensalat 2 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka a'la kartoffensalat 2 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka a'la kartoffensalat 2 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka a'la kartoffensalat 2 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka a'la kartoffensalat 2 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka a'la kartoffensalat 2 - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej