Pilaw uzbecki - przepis z karkówki: po uzbecku | Przepisy.pl pixel

Uzbecki pilaw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
830 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

545 osób wydrukowało

Pobierz pdf

864 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku podsmaż boczek. Gdy wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu, dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche i zacznie się rumienić.

Uzbecki pilaw   - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa. Smaż, aż zmiękną. Następnie dodaj Ketchup Hellmann's Pikantny i smaż jeszcze chwilę, cały czas mieszając. W międzyczasie ugotuj ryż.

Uzbecki pilaw   - Krok 2

Krok 3

Na koniec do mięsa dodaj ryż i Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Uzbecki pilaw   - Krok 3

Krok 4

Ryż podawaj posypany kolendrą. Karkówkę możesz zastąpić mięsem z kurczaka. Aby nieco wzbogacić potrawę, możesz do ryżu dodać zielony groszek. Pilaw będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli doprawisz go szczyptą kuminu rzymskiego.

Uzbecki pilaw   - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Paula J. (pola)

    Paula J. (pola) , 10.04.2018

    Co to za przepis z boczkiem ze świni w składzie tureckiej kuchni?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Pauch

    Rafał Pauch , 19.06.2017

    A może mi Pani przesłać swój przepis na tą potrawę:) chciałbym cos przygotować dla narzeczonej a wiem, że kuchnia turecka jej smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  Jagodzińska

    Ania Jagodzińska , 01.12.2016

    Prawdziwy Pilaw to tylko z piekarnika. surowy ryż który w odrobinie wody dochodzi wraz z mięsem marchewka i całymi główkami czosnku. plus oczywiście potrzebne do tego przyprawy jak np. berberys a nie jakieś badziewie z tablica Mendelejewa - fixy. to koło pilowa nawet nie leżało. zacznijcie dawać jakieś fajne zdrowe przepisy dań a nie ciągle takie które zrobisz w 5 minut bo wystarczy wymieszać to z kolejnym fixem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uzbecki pilaw  Uzbecki pilaw

W dużym garnku podsmaż boczek. Gdy wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu, dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche i zacznie się rumienić.