Pilaw z kurczakiem i kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

137

555 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1756 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

300 gramów

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel kalafior na małe różyczki. Pokrój mięso kurczaka na 1-centymetrowe kostki. Drobno posiekaj czosnek i 1 czubatą łyżkę pietruszki.

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę Ramy Smaż kurczaka przez 3–4 minuty lub do momentu przyrumienienia. Przełóż do miski. Zmniejsz ogień. Dodaj na patelnię czosnek. Smaż mieszając, przez 2 minuty lub aż będzie miękki. Dodaj ryż, kawałki kalafiora i kurkumę. Żeby danie było pełne smaku dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, 750 ml wody i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, gdy ryż stanie się miękki, a płyn zostanie wchłonięty. W razie konieczności dodaj więcej wody.

Krok 3

Dodaj rodzynki, orzechy nerkowca i pietruszkę. Włóż mięso z powrotem do garnka. Gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Odstaw na 5 minut przed podaniem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Co dodaje potrawom pikantności? Świeżo zmielony pieprz, chili w płatkach, sos Tabasco lub świeże ostre papryczki chili.

9

Opinie o przepisie

  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 21.05.2019

    Bardzo dobre polecam .Jak dla mnie rodzynki i orzechy powinny być ponieważ dają ciekawy smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 10.05.2019

    super!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda litwicka

    magda litwicka , 21.06.2018

    Pyszne chociaz robilam bez rodzynek (cukrzyca ciazowa) i orzechow ale tez daje rade. Z dodatkiem papryki chili jest bardziej wyraziste. Od siebie dodalam tez ciecierzyce ze sloiczka . Przepis zostawiam sobie na stale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Mierzyńska

    Iwona Mierzyńska , 06.08.2017

    Zrobię jutro z rdodzynkami tak ale orzechami nerkowca nie bo ich nielubie ale przepis ciekawy dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Wielechowska

    Wiesława Wielechowska , 29.08.2016

    Kupię kalafiorek i obiad gotowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Franciszek Wojtkow

    Teresa Franciszek Wojtkow , 29.08.2016

    Proszę o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Piziak

    Alina Piziak , 28.08.2016

    Magda Piziak poproszę na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Paczkowska

    Monika Paczkowska , 28.08.2016

    Patrycja Żwawiak :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźna

    Barbara Woźna , 15.07.2016

    Mam wszystkie składniki jutro wypróbuję, przepis ciekawy ... :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pilaw z kurczakiem i kalafioremPilaw z kurczakiem i kalafiorem

Jeśli szukasz oryginalnego dania z kurczakiem i ryżem, musisz koniecznie poznać przepis na pilaw. To jednogarnkowe danie doskonale nadaje się na obiad lub kolację, a nawet jako uzupełnienie twojego lunch boxa. To połączenie znanych smaków, ale w zupełnie nowej odsłonie. Dlatego koniecznie musisz go spróbować i poczęstować nim najbliższych. Pilaw to znana już od XVI wieku potrawa pochodząca ze wschodu, składająca się oryginalnie przede wszystkim z ryżu oraz mięsnego składnika – baraniny i ryby. Na całym świecie spotkać można nieskończenie wiele wariantów tej potrawy, które różnią się między sobą rodzajem mięsa i warzyw. My proponujemy pilaw z kurczaka z obfitym dodatkiem w postaci kalafiora. Podlane bulionem składniki utworzą aromatyczne danie. Orzeszki nerkowca dodadzą nieco orientalnej nuty i sprawią, że całość tworzyć będzie niezapomnianą kompozycję.