Pilaw uzbecki - przepis z karkówki: po uzbecku | Przepisy.pl pixel

Uzbecki pilaw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
830 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

544 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

861 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku podsmaż boczek. Gdy wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu, dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche i zacznie się rumienić.

Uzbecki pilaw   - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa. Smaż, aż zmiękną. Następnie dodaj Ketchup Hellmann's Pikantny i smaż jeszcze chwilę, cały czas mieszając. W międzyczasie ugotuj ryż.

Uzbecki pilaw   - Krok 2

Krok 3

Na koniec do mięsa dodaj ryż i Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Uzbecki pilaw   - Krok 3

Krok 4

Ryż podawaj posypany kolendrą. Karkówkę możesz zastąpić mięsem z kurczaka. Aby nieco wzbogacić potrawę, możesz do ryżu dodać zielony groszek. Pilaw będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli doprawisz go szczyptą kuminu rzymskiego.

Uzbecki pilaw   - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Paula J. (pola)

    Paula J. (pola) , 10.04.2018

    Co to za przepis z boczkiem ze świni w składzie tureckiej kuchni?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Pauch

    Rafał Pauch , 19.06.2017

    A może mi Pani przesłać swój przepis na tą potrawę:) chciałbym cos przygotować dla narzeczonej a wiem, że kuchnia turecka jej smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  Jagodzińska

    Ania Jagodzińska , 01.12.2016

    Prawdziwy Pilaw to tylko z piekarnika. surowy ryż który w odrobinie wody dochodzi wraz z mięsem marchewka i całymi główkami czosnku. plus oczywiście potrzebne do tego przyprawy jak np. berberys a nie jakieś badziewie z tablica Mendelejewa - fixy. to koło pilowa nawet nie leżało. zacznijcie dawać jakieś fajne zdrowe przepisy dań a nie ciągle takie które zrobisz w 5 minut bo wystarczy wymieszać to z kolejnym fixem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uzbecki pilaw  Uzbecki pilaw

W dużym garnku podsmaż boczek. Gdy wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu, dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche i zacznie się rumienić.