Pilaw z kurczakiem i kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

136

530 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

891 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1523 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 łyżka

300 gramów

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel kalafior na małe różyczki. Pokrój mięso kurczaka na 1-centymetrowe kostki. Drobno posiekaj czosnek i 1 czubatą łyżkę pietruszki.

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę Ramy Smaż kurczaka przez 3–4 minuty lub do momentu przyrumienienia. Przełóż do miski. Zmniejsz ogień. Dodaj na patelnię czosnek. Smaż mieszając, przez 2 minuty lub aż będzie miękki. Dodaj ryż, kawałki kalafiora i kurkumę. Żeby danie było pełne smaku dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, 750 ml wody i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, gdy ryż stanie się miękki, a płyn zostanie wchłonięty. W razie konieczności dodaj więcej wody.

Krok 3

Dodaj rodzynki, orzechy nerkowca i pietruszkę. Włóż mięso z powrotem do garnka. Gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Odstaw na 5 minut przed podaniem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Co dodaje potrawom pikantności? Świeżo zmielony pieprz, chili w płatkach, sos Tabasco lub świeże ostre papryczki chili.

Tagi:
9

Opinie o przepisie

  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka

    Bardzo dobre polecam .Jak dla mnie rodzynki i orzechy powinny być ponieważ dają ciekawy smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska

    super!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda litwicka

    magda litwicka

    Pyszne chociaz robilam bez rodzynek (cukrzyca ciazowa) i orzechow ale tez daje rade. Z dodatkiem papryki chili jest bardziej wyraziste. Od siebie dodalam tez ciecierzyce ze sloiczka . Przepis zostawiam sobie na stale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Mierzyńska

    Iwona Mierzyńska

    Zrobię jutro z rdodzynkami tak ale orzechami nerkowca nie bo ich nielubie ale przepis ciekawy dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Wielechowska

    Wiesława Wielechowska

    Kupię kalafiorek i obiad gotowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Franciszek Wojtkow

    Teresa Franciszek Wojtkow

    Proszę o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Piziak

    Alina Piziak

    Magda Piziak poproszę na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Paczkowska

    Monika Paczkowska

    Patrycja Żwawiak :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźna

    Barbara Woźna

    Mam wszystkie składniki jutro wypróbuję, przepis ciekawy ... :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pilaw z kurczakiem i kalafioremPilaw z kurczakiem i kalafiorem

Jeśli szukasz oryginalnego dania z kurczakiem i ryżem, musisz koniecznie poznać przepis na pilaw. To jednogarnkowe danie doskonale nadaje się na obiad lub kolację, a nawet jako uzupełnienie twojego lunch boxa. To połączenie znanych smaków, ale w zupełnie nowej odsłonie. Dlatego koniecznie musisz go spróbować i poczęstować nim najbliższych. Pilaw to znana już od XVI wieku potrawa pochodząca ze wschodu, składająca się oryginalnie przede wszystkim z ryżu oraz mięsnego składnika – baraniny i ryby. Na całym świecie spotkać można nieskończenie wiele wariantów tej potrawy, które różnią się między sobą rodzajem mięsa i warzyw. My proponujemy pilaw z kurczaka z obfitym dodatkiem w postaci kalafiora. Podlane bulionem składniki utworzą aromatyczne danie. Orzeszki nerkowca dodadzą nieco orientalnej nuty i sprawią, że całość tworzyć będzie niezapomnianą kompozycję.