Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

419 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 litra wody, zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj zioła. Całość gotuj około 40 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - Krok 1

Krok 2

Powstały wywar przecedź. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj soczewicę, czosnek, chilli, pomidory i dwie kostki bulionu Knorr. Filet z łososia pokrój w kostkę.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - Krok 3

Krok 4

Zupę nalej do płaskiego talerza. Przy brzegu zupy zrób trzy okrągłe kleksy ze śmietany, a następnie przeciągnij po nich wykałaczką, aby powstały serduszka.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tartaletki ze szpinakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i łososia, z dużą ilością warzyw, będzie smaczną propozycją na obiad, ciepłą kolację czy też danie główne podczas przyjęcia. Przygotowuje się ją z wędzonego łososia oraz warzyw, takich jak: marchewka, pietruszka, pomidory, seler i papryczka chili. Na koniec dodaje się zioła i przyprawy. Potrawa jest bardzo aromatyczna, głównie dzięki dodatkowi świeżego kopru, a także tymianku, kolendry i oregano. Całość udekoruj kleksami śmietany, z których da się stworzyć efektowną dekorację, przeciągając wykałaczką i formując proste kształty, np. serduszka. Zupę można posypać startym żółtym serem lub przygotowanymi wcześniej czosnkowymi grzankami. Najlepiej podawać ją ze swoim ulubionym pieczywem, ale też z ciastem francuskim zapiekanym z serem feta i ziołami. Z takim dodatkiem zupa z soczewicy i łososia będzie dobrą propozycją na samodzielne danie obiadowe. Jako ciepła kolacja sprawdzi się z chrupiącą bagietką albo pszennymi bułkami. Zobacz, jak zrobić tę smaczną zupę. Zapoznaj się z naszym przepisem!