Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

420 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 litra wody, zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj zioła. Całość gotuj około 40 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - Krok 1

Krok 2

Powstały wywar przecedź. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj soczewicę, czosnek, chilli, pomidory i dwie kostki bulionu Knorr. Filet z łososia pokrój w kostkę.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - Krok 3

Krok 4

Zupę nalej do płaskiego talerza. Przy brzegu zupy zrób trzy okrągłe kleksy ze śmietany, a następnie przeciągnij po nich wykałaczką, aby powstały serduszka.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i łososia, z dużą ilością warzyw, będzie smaczną propozycją na obiad, ciepłą kolację czy też danie główne podczas przyjęcia. Przygotowuje się ją z wędzonego łososia oraz warzyw, takich jak: marchewka, pietruszka, pomidory, seler i papryczka chili. Na koniec dodaje się zioła i przyprawy. Potrawa jest bardzo aromatyczna, głównie dzięki dodatkowi świeżego kopru, a także tymianku, kolendry i oregano. Całość udekoruj kleksami śmietany, z których da się stworzyć efektowną dekorację, przeciągając wykałaczką i formując proste kształty, np. serduszka. Zupę można posypać startym żółtym serem lub przygotowanymi wcześniej czosnkowymi grzankami. Najlepiej podawać ją ze swoim ulubionym pieczywem, ale też z ciastem francuskim zapiekanym z serem feta i ziołami. Z takim dodatkiem zupa z soczewicy i łososia będzie dobrą propozycją na samodzielne danie obiadowe. Jako ciepła kolacja sprawdzi się z chrupiącą bagietką albo pszennymi bułkami. Zobacz, jak zrobić tę smaczną zupę. Zapoznaj się z naszym przepisem!