Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem
średnie
305 osób zapisało

Składniki
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 litra wody, zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj zioła. Całość gotuj około 40 minut.

Krok 2
Powstały wywar przecedź. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj soczewicę, czosnek, chilli, pomidory i dwie kostki bulionu Knorr. Filet z łososia pokrój w kostkę.

Krok 3
Całość gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut.

Krok 4
Zupę nalej do płaskiego talerza. Przy brzegu zupy zrób trzy okrągłe kleksy ze śmietany, a następnie przeciągnij po nich wykałaczką, aby powstały serduszka.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i łososia, z dużą ilością warzyw, będzie smaczną propozycją na obiad, ciepłą kolację czy też danie główne podczas przyjęcia. Przygotowuje się ją z wędzonego łososia oraz warzyw, takich jak: marchewka, pietruszka, pomidory, seler i papryczka chili. Na koniec dodaje się zioła i przyprawy. Potrawa jest bardzo aromatyczna, głównie dzięki dodatkowi świeżego kopru, a także tymianku, kolendry i oregano. Całość udekoruj kleksami śmietany, z których da się stworzyć efektowną dekorację, przeciągając wykałaczką i formując proste kształty, np. serduszka. Zupę można posypać startym żółtym serem lub przygotowanymi wcześniej czosnkowymi grzankami. Najlepiej podawać ją ze swoim ulubionym pieczywem, ale też z ciastem francuskim zapiekanym z serem feta i ziołami. Z takim dodatkiem zupa z soczewicy i łososia będzie dobrą propozycją na samodzielne danie obiadowe. Jako ciepła kolacja sprawdzi się z chrupiącą bagietką albo pszennymi bułkami. Zobacz, jak zrobić tę smaczną zupę. Zapoznaj się z naszym przepisem!