Sos polski szary przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos polski szary

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

50 gramów

30 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zrumień na patelni bez tłuszczu, dodaj 1 łyżkę masła i zasmaż.

Krok 2

Zasmażkę rozcieńcz szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 3

Dodaj pokrojone migdały i rodzynki, wszystko zagotuj.

Krok 4

Dodaj sok i skórkę otartą z cytryny, rozkruszony piernik i karmel. Gotuj aż piernik się rozpuści.

Krok 5

Przed podaniem dodaj do sosu miód i resztę masła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej