Sos polski szary przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos polski szary

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

50 gramów

30 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zrumień na patelni bez tłuszczu, dodaj 1 łyżkę masła i zasmaż.

Krok 2

Zasmażkę rozcieńcz szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 3

Dodaj pokrojone migdały i rodzynki, wszystko zagotuj.

Krok 4

Dodaj sok i skórkę otartą z cytryny, rozkruszony piernik i karmel. Gotuj aż piernik się rozpuści.

Krok 5

Przed podaniem dodaj do sosu miód i resztę masła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej