Sos polski szary przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos polski szary

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

50 gramów

30 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zrumień na patelni bez tłuszczu, dodaj 1 łyżkę masła i zasmaż.

Krok 2

Zasmażkę rozcieńcz szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 3

Dodaj pokrojone migdały i rodzynki, wszystko zagotuj.

Krok 4

Dodaj sok i skórkę otartą z cytryny, rozkruszony piernik i karmel. Gotuj aż piernik się rozpuści.

Krok 5

Przed podaniem dodaj do sosu miód i resztę masła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos polski szary - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej