
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
50 gramów
30 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zrumień na patelni bez tłuszczu, dodaj 1 łyżkę masła i zasmaż.
Krok 2
Zasmażkę rozcieńcz szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 3
Dodaj pokrojone migdały i rodzynki, wszystko zagotuj.
Krok 4
Dodaj sok i skórkę otartą z cytryny, rozkruszony piernik i karmel. Gotuj aż piernik się rozpuści.
Krok 5
Przed podaniem dodaj do sosu miód i resztę masła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej