Sandacz z rakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sandacz z rakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

150 gramów

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

800 gramów

20 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie zagotuj koper. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć raki. Zostaw w wywarze do przestygnięcia.

Krok 2

Raki przekrój, usuń czarne żyłki. Z ogona i szczypiec wyjmij mięso. Odłóż 8 pancerzy.

Krok 3

Pozostałe skorupki przesusz i zmiażdż. Gotuj je na maśle*.

Krok 4

Bulion zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła z raków.

Krok 5

Żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła z raków, dodaj mięso ze szczypiec, łyżkę posiekanego koperku, bułkę tarta, dopraw solą i pieprzem. Powstałą masą napełnij odłożone pancerze.

Krok 6

Filety posyp solą, ułóż w żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem.

Krok 7

Na filetach połóż rakowe szyjki a wokół pancerze, zalej bulionem, posyp koperkiem, nakryj folią i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej