Sandacz z rakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz z rakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

150 gramów

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

800 gramów

20 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie zagotuj koper. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć raki. Zostaw w wywarze do przestygnięcia.

Krok 2

Raki przekrój, usuń czarne żyłki. Z ogona i szczypiec wyjmij mięso. Odłóż 8 pancerzy.

Krok 3

Pozostałe skorupki przesusz i zmiażdż. Gotuj je na maśle*.

Krok 4

Bulion zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła z raków.

Krok 5

Żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła z raków, dodaj mięso ze szczypiec, łyżkę posiekanego koperku, bułkę tarta, dopraw solą i pieprzem. Powstałą masą napełnij odłożone pancerze.

Krok 6

Filety posyp solą, ułóż w żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem.

Krok 7

Na filetach połóż rakowe szyjki a wokół pancerze, zalej bulionem, posyp koperkiem, nakryj folią i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej