
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
150 gramów
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
800 gramów
20 sztuk
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie zagotuj koper. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć raki. Zostaw w wywarze do przestygnięcia.
Krok 2
Raki przekrój, usuń czarne żyłki. Z ogona i szczypiec wyjmij mięso. Odłóż 8 pancerzy.
Krok 3
Pozostałe skorupki przesusz i zmiażdż. Gotuj je na maśle*.
Krok 4
Bulion zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła z raków.
Krok 5
Żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła z raków, dodaj mięso ze szczypiec, łyżkę posiekanego koperku, bułkę tarta, dopraw solą i pieprzem. Powstałą masą napełnij odłożone pancerze.
Krok 6
Filety posyp solą, ułóż w żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem.
Krok 7
Na filetach połóż rakowe szyjki a wokół pancerze, zalej bulionem, posyp koperkiem, nakryj folią i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej