Sandacz z rakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz z rakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

150 gramów

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

800 gramów

20 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie zagotuj koper. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć raki. Zostaw w wywarze do przestygnięcia.

Krok 2

Raki przekrój, usuń czarne żyłki. Z ogona i szczypiec wyjmij mięso. Odłóż 8 pancerzy.

Krok 3

Pozostałe skorupki przesusz i zmiażdż. Gotuj je na maśle*.

Krok 4

Bulion zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła z raków.

Krok 5

Żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła z raków, dodaj mięso ze szczypiec, łyżkę posiekanego koperku, bułkę tarta, dopraw solą i pieprzem. Powstałą masą napełnij odłożone pancerze.

Krok 6

Filety posyp solą, ułóż w żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem.

Krok 7

Na filetach połóż rakowe szyjki a wokół pancerze, zalej bulionem, posyp koperkiem, nakryj folią i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz z rakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wątróbka drobiowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej