
Składniki
750 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
250 gramów
3 łyżeczki
250 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce(grube oczka).
Krok 2
Cukinie przecinamy wzdłuż na połowę i kroimy na cienkie plastry.
Krok 3
Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki i kroimy według uznania.
Krok 4
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy warzywa. Dusimy pod przykryciem na al dente.
Krok 5
Pieczarki na drugiej patelni z jedną łyżeczką masła klarowanego, dusimy czasowo razem z warzywami.
Krok 6
Czas na indyka, wycinamy błonki, żyłki. Kroimy na nie duże kawałki, według uznania. Solimy i dodajemy pieprz. Odstawiamy do czasu, aż będą gotowe warzywa i pieczarki.
Krok 7
Warzywa są już gotowe, dodajemy pieczarki, pomidory mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 minut.
Krok 8
Do naczynia żaroodpornego dajemy warstwowo, warzywa+pieczarki+pomidory. Następnie warstwa indyka i dalej na przemian.
Krok 9
Rozgrzewamy piekarnik 180 stopni(turbo obieg), po nagrzaniu wkładamy zamknięte naczynie na środkową półkę. Dusimy 45 minut(pod koniec sprawdzamy czy indyk jest miękki, jeżeli nie to dokładamy wymagany czas).
Krok 10
Podajemy do wyboru z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
Krok 11
Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej