Indyk duszony w warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk duszony w warzywach

Autor: fredek_gotuje

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

250 gramów

3 łyżeczki

250 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce(grube oczka).

Krok 2

Cukinie przecinamy wzdłuż na połowę i kroimy na cienkie plastry.

Krok 3

Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki i kroimy według uznania.

Krok 4

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy warzywa. Dusimy pod przykryciem na al dente.

Krok 5

Pieczarki na drugiej patelni z jedną łyżeczką masła klarowanego, dusimy czasowo razem z warzywami.

Krok 6

Czas na indyka, wycinamy błonki, żyłki. Kroimy na nie duże kawałki, według uznania. Solimy i dodajemy pieprz. Odstawiamy do czasu, aż będą gotowe warzywa i pieczarki.

Krok 7

Warzywa są już gotowe, dodajemy pieczarki, pomidory mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 minut.

Krok 8

Do naczynia żaroodpornego dajemy warstwowo, warzywa+pieczarki+pomidory. Następnie warstwa indyka i dalej na przemian.

Krok 9

Rozgrzewamy piekarnik 180 stopni(turbo obieg), po nagrzaniu wkładamy zamknięte naczynie na środkową półkę. Dusimy 45 minut(pod koniec sprawdzamy czy indyk jest miękki, jeżeli nie to dokładamy wymagany czas).

Krok 10

Podajemy do wyboru z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

Krok 11

Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk duszony w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej