
Składniki
750 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
250 gramów
3 łyżeczki
250 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce(grube oczka).
Krok 2
Cukinie przecinamy wzdłuż na połowę i kroimy na cienkie plastry.
Krok 3
Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki i kroimy według uznania.
Krok 4
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy warzywa. Dusimy pod przykryciem na al dente.
Krok 5
Pieczarki na drugiej patelni z jedną łyżeczką masła klarowanego, dusimy czasowo razem z warzywami.
Krok 6
Czas na indyka, wycinamy błonki, żyłki. Kroimy na nie duże kawałki, według uznania. Solimy i dodajemy pieprz. Odstawiamy do czasu, aż będą gotowe warzywa i pieczarki.
Krok 7
Warzywa są już gotowe, dodajemy pieczarki, pomidory mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 minut.
Krok 8
Do naczynia żaroodpornego dajemy warstwowo, warzywa+pieczarki+pomidory. Następnie warstwa indyka i dalej na przemian.
Krok 9
Rozgrzewamy piekarnik 180 stopni(turbo obieg), po nagrzaniu wkładamy zamknięte naczynie na środkową półkę. Dusimy 45 minut(pod koniec sprawdzamy czy indyk jest miękki, jeżeli nie to dokładamy wymagany czas).
Krok 10
Podajemy do wyboru z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
Krok 11
Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej